latinica  ћирилица
10/09/2014 |  16:17 | Autor: SRNA

Na Јahorina film festivalu 85 filmova iz 30 zemalja

Na Јahorina film festivalu, koji će biti održan od 1. do 4. oktobra, biće prikazano 85 filmova iz 30 zemalja, rekao je danas u Sarajevu direktor Festivala Mirko Despić.
Јahorina film festival - Foto: SRNA
Јahorina film festivalFoto: SRNA

Despić je naveo da će Festival biti otvoren 1. oktobra u Kulturnom centru Pale kada će premijerno biti prikazan film "Neposlušni", a 3. oktobra u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu film "Lauš" o Žarku Lauševiću.

"Zatvaranje festivala je 4. oktobra u hotelu `Damis` na Palama kada će biti dodijeljene nagrade", rekao je Despić na konferenciji za novinare.

On je najavio da će nagrade "zlatna, srebrena i bronzana borovnica" biti dodijeljene po kategorijama za najbolje turističke i ekološke filmove, a "Zlatni javor" za najbolji kratki promotivni film, animirani i debitantski film.

Ukupni pobjednik Festivala dobiće Gran-pri Јahorina film.

Despić je rekao da će, osim takmičarskog dijela programa, biti organizovano niz drugih manifestacija koje se odnose na ekologiju i turizam.

Reditelj i umjetnički direktor Festivala Ratko Orozović istakao je da Јahorina film festival za osnovnu smijernicu ima ekološki i turistički film, a naći će se i filmovi kulturološkog turizma, kao i o vinu, velikim i poznatim svetilištima, te sportski filmovi.

On je naglasio da se Festival organizuje u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine Srpske, te federalno Ministarstvo životne sredine i turizma, Fond za zaštitu okoliša FBiH, gradovima Istočno Sarajevo i Sarajeva. Generalni sponzor je "BH telekom".

Orozović je naglasio da je Festival već prve godine dobio licencu Međunarodne asocijacije eko-tur festivala i tako je postao dio velike porodice sličnih festivala koji se decenijama održavaju širom Evrope i svijeta, od Čilea do Kine.

Predsjednik žirija Festivala ambasador Španije u BiH Maria Aurora Eraskin naglasila je značaj ekologije za turizam i dodala da se nada da će ove godine biti izabrani najbolji filmovi.