latinica  ћирилица
10/09/2014 |  16:56 | Autor: TANЈUG

Јohanes Han- novi komesar, proširenje po starom

Imenovanje Јohanesa Hana za novog komesara neće bitno uticati na evropski put Srbije, osim što će pojačati pritisak da se spoljna politika uskladi sa EU i da se ubrzaju reforme, kažu analitičari u Briselu.

Tobi Vogel, urednik uticajnog lista "Јuropian vojs" koji na engleskom jeziku izlazi u Briselu, smatra da imenovanjem Hana novoizabrani predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker želi da smanji politički, a pojača tehnički aspekt proširenja.
 "Han je odličan tehnokrata, što se pokazalo dok je bio komesar za regionalnu politiku, ali mu nedostaje politički instinkt koji je demonstrirao Štefan File", rekao je Vogel za Tanjug.
 On smatra da je naglašavanje tehničkog aspekta vidljivo i iz  promjene naziva resora iz "direktorat za proširenje i susjedsku politiku" u "direktorat za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju"..
 "Za Srbiju i Crnu Goru, koje su već u procesu pregovora o pridruživanju, praktično ništa neće promijeniti, jer je to u velikoj mjeri tehnički posao", ukazuje on.
 "Sa druge strane, zemlje kao Makedonija i Bosna i Hercegovina, čiji je napredak zamrznut, će se naći u nezgodnoj situaciji jer je potreban politički impuls da bi otklonile blokadu", upozorava Vogel.
 Vogel sem toga podsjeća da će Han morati blisko da sarađuje sa novoimenovanim prvim potpredsjednikom EK Fransom Timermansom, kome je povjeren i portfelj za osnovna prava i pravdu, kao i sa novom šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.
 "Timermans će biti strog u procjenjivanju rezultata reformi u Srbiji, a Mogerini će tražiti da se spoljna politika u što većoj mjeri uskladi sa EU, što između ostalog znači pridruživanje sankcijama Rusiji", predviđa on.