latinica  ћирилица
10/09/2014 |  19:38 | Autor: TANЈUG

Merkelova za primjenu sankcija prema Rusiji, ali i za razgovor

Nemački kancelar Angela Merkel založila se danas u Bundestagu za hitno stupanje na snagu sankcija Evropske unije protiv Moskve i, istovremeno stavila u izgled njihovo ukidanje, ukoliko Rusija ispuni dogovore iz plan od 12 tačaka o obustavi vatre u istočnoj Ukrajini.

"Povodom postojeće situacije... zalažemo se da se sada te sankcije objave...", rekla je Merkelova i izrazila nadu da će se o tome ubrzo odlučiti.
 Države EU su, naime, u petak donele odluku o pooštravanju sankcija prema Rusiji, ali je njihovo stupanje na snagu odloženo zbog dogovora o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini, podsećaju njemački mediji, navodeći da sankcije stupaju na snagu, kada se te mjere oficijelno objave u službenom listu EU.
 Njemački mediji navode da se u planiranim poostrenjima sankcijama radi o blokadi računa i putovanja u inostranstvo za oko 20 dodanih osoba, privrednim sankcijama protiv ruskih državnih banaka, firmi za naoružanje i firmi u oblasti energetike, kao i zabrani izvoza tehnologije za ekslploataciju nafte i drugim ograničenjima za dobra, koja se mogu koristiti za vojne potrebe.
 Merkelova je, takođe, rekla da se te sankcije prema Rusiji mogu povući, ukoliko se ispuni dogovoreno i istakla da se one uvode samo kada su neophodne. Ona je istovremeno naglasila spremnost za ukidanje sankcija.
 "Ako se 12 tačaka suštinski ispune, mi ćemo biti prvi koji će nove sankcije ponovo ukinuti", rekla je Merkel i dodala da je put za prevazilaženje ukrajinske krize još "dug i kamenit".
 Ona je, takođe, izrazila duboko ubjeđenje da će na kraju pobijediti "snaga prava" i, kada je reč o Moskvi, dodala da "vrata za pregovore" jesu i ostaju otvorena.