latinica  ћирилица
10/09/2014 |  19:48 | Autor: TANЈUG

Pariz će se uključiti u vojnu akciju protiv islamista u Iraku

Francuske vlasti saopštile su danas da će uzeti učešće u vojnoj vazdušnoj akciji protiv militantnih aktivista Islamske države u Iraku ukoliko to bude potrebno, a da će se u bilo kakvu vojnu akciju protiv te grupe u Siriji uključiti pod drugačijim "modalitetima".
Vojna parada u Parizu - Foto: AP
Vojna parada u ParizuFoto: AP

"U Iraku ćemo uzeti učešće u vojnoj vazdušnoj akciji ako to bude potrebno. Situacija u Siriji je drugačija", rekao je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus obraćajući se studentima na Akademiji političkih nauka u Parizu, prenosi Rojters.
 "Neki mediji navode da je Francuska spremna da djeluje u Iraku, ali ne i u Siriji. To nije tačno! Mi moramo da djelujemo u oba slučaja, ali ne sa istim modalitetima", rekao je Fabijus.
 On je kazao da sirijski predsjednik Bašar al-Asad ne može da bude partner u borbi protiv grupe Islamska država pošto je on saučesnik u akcijama militantnih aktivista.
 "Zato nastavljamo da pomažemo umjerenoj sirijskoj opoziciji koja se bori protiv Islamske države i Asada u isto vrijeme", objasnio je francuski šef diplomatije.
 On je pozvao na međunarodnu mobilizaciju protiv "transnacionalne opasnosti" koja bi, kako je upozorio, mogla da se raširi i na druge zemlje, prenosi AP.
 Fabijus je iznio ovaj komentar u trenutku kada se očekuje da američki predsjednik Barak Obama iznese planove Vašingtona za borbu protiv Islamske države u Siriji i Iraku.
 Francuska je saopštila da će se pridružiti koaliciji na čelu sa SAD i da šalje oružje kurdskim vlastima koje se bore protiv militantnih aktivista.
 Francuski predsjednik Fransoa Oland i šef diplomatije Fabijus u petak će otputovati u Irak, a u ponedjeljak će biti domaćini međunarodne konferencije na kojoj će se raspravljati o tome kako zaustaviti ovu islamističku grupu i pomoći Iraku.