latinica  ћирилица
12/09/2014 |  10:52 | Autor: SRNA

Filipović: I dalje se opstruiše traženje Srba

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunca podržava traženje i identifikaciju svih nestalih u BiH, ali osuđuje selektivan rad Tužilaštva i Instituta za nestala lica BiH koji godinama opstruišu traženje pedesetak nestalih Srba iz srebreničke i 19 iz bratunačke opštine.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Uprkos stalnom insistiranju porodica i organizacija porodica nestalih iz ove dvije opštine, ništa se ne preduzima da oni budu pronađen i iz Tužilaštva i Instituta nam odgovaraju da nema novca za traženje", rekla je predsjednica ove organizacije Radojka Filipović.

Ona ističe da su sve institucije BiH u službi bošnjačke strane kada je riječ o traženju nestalih, što je nedopustivo i za svaku je osudu.

"To nije proizvoljna tvrdnja. To potvrđuju statistički podaci prema kojima su za nepunih sedam godina od početka rada Instituta za traženje nestalih identifikovani posmrtni ostaci samo 225 ekshumiranih Srba, a u istom periodu pronađeno je i ekshumirano više hiljada Bošnjaka", kaže Filipovićeva.

Prema njenim riječima, u kosturnicama u Banjaluci, Lukavici i Nevesinju posmrtni ostaci više stotina ekshumiranih Srba već godinama čekaju na DNK identifikaciju u Tuzli, dok se identifikacija ekshumiranih Bošnjaka obavlja za samo mjesec-dva  - što govori kakav je odnos tih institucija prema srpskim žrtvama i njihovim porodicama.

Po nalogu Tužilaštva BiH, ekspertski tim Instituta za traženje nestalih, u srebreničkom selu Јasenova počeo je traženje posmrtnih ostataka Bošnjaka stradalih u ratnim sukobima prije 1995. godine.