latinica  ћирилица
12/09/2014 |  12:53 | Autor: RTRS

Pale: U čast Trifunovićevog pjesništva

Izuzetan poetsko – muzički program, veliko interesovanje publike i dodjela nagrade koja nosi ime velikog pjesnika, obilježili su trodnevnu manifestaciju "Dani Duška Trifunovića".

U sali Kulturnog centra u Palama, u okviru manifestacije koja se održava po osmi put , upriličeno je i veče poezije. 

Prvog dana manifestacije "Dani Duška Trifunovića", predstavili su se finalisti konkursa za najbolji literarni rad o temi "Kad sam te prvi put sreo/srela", a mladim pjesnicima obratili su se Igor Kolarov, Јovo Čulić, Tode Nikoletić, Tatjana Pupovac, Vlasta Cenić, Slobodan Stanišić i Rajko Petrov Nogo, ovogodišnji dobitnik nagrade "Duško Trifunović", za afirmaciju srpske književnosti .

- Četvrta po redu Nagrada "Duško Trifunović" dodijeljena je književniku i uspješnom srpskom stvaraocu koji je dao doprinos afirmaciji srpske književnosti i srpske kulture. Iz godine u godinu, manifestacija je na zavidnom nivou od poziva pisaca, do konkursa, i pisci kažu da je jedna od najljepših na našim prostorima - rekla je Gordana Samardžija, direktorica Kulturnog centra u Palama.

Ova književna manifestacija jedna je od značajnijih u Palama, što potvrđuje i veliki broj poznatih pjesnika koji se svake godine okupljaju u čast Duška Trifunovića.

- Festival "Dani Duška Trifunovića" postao je mjera festivala, uzor festivala na našim balkanskim prostorima, kako po učesnicima, tako i po konceptu samog programa, činimo na polzu radosti naroda i uzarja koji nam dolaze iz svih krajeva sa našeg govornog područja - naglasio je Tode Nikoletić.

- Duško Trifunović je simbol jedne velike poezije, a poezija doživljava jedan vid transformacije... Kada bi mladi bili upućeni u to koliko poznaju lik i djelo Duška Trifunovića - rekao je Igor Kolarov.

Program "Veče za Sarajlije" koji se svake godine organizuje u okviru manifestacije "Dani Duška Trifunovića", obilježio je nastup mladih umjetnika koji su interpretirali nekoliko Duškovih pjesama.