latinica  ћирилица
15/05/2024 |  11:20 ⇒ 11:31 | Autor: Glas Srpske

"Kočićevo pero" Višnji Kosović

Književnica Višnja Kosović dobitnica je priznanja "Kočićevo pero" za proljeće 2024. godine za knjigu "Tražim ime" u izdanju izdavačke kuće Zadužbina Petar Kočić Banjaluka - Beograd.
Nagrada "Kočićevo pero" - Foto: ilustracija
Nagrada "Kočićevo pero"Foto: ilustracija

Ovu odluku jednoglasno je donio žiri koji je radio u sastavu Nikola Vukolić, Miljenko Јergović i Mladen Vesković.

Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka – Beograd" dodjeljuje nagradu "Kočićevo pero" za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Predsjednik žirija, književnik Nikola Vukolić istakao je da je Višnja Kosović afirmisana kao prozni, poetski i esejistički pisac, te da spada u one autorke čije svako novo ostvarenje očekujemo sa značajnom dozom radoznalosti, svjesni da će nam ono prirediti iznenađenje, zaokupiti pažnju nekom tajnom, neoubičajenim načinom izbora tema i njene jezičke realizacije.

 - Prvi čitaočev susret sa djelom počinje od naslova "Tražim ime", naslov predstavlja najčešće metaforički ključ, vrijednost nepoznate koja nas može dovesti do jednog od rješenja zagonetke, sugeriše nam pogled upućen prema okruženju čija slika dobija neke sasvim posebne oblike, ornamente, treperenja i otklon od stvarnosti. U stvari, ovaj naslov u direktnoj je vezi sa već prihvaćenim terminom oči umjetnika koji je upoređivao i Andrić, i želi da istakne razliku između konkretne stvarnosti i izmišljenog oblika u sferi umjetničkog doživljaja koji je impuls buduće kretnje - saopštio je Vukolić.

Dodao je da je djelo "Tražim ime" jedan veliki svetionik mudrosti, u koji je autorka ugradila mnogo truda i znanja, te da je stoga dostojna "Kočićevog pera".

Prema njegovim riječima, ova knjiga je tematski i problemski raznovrsna, stilski i jezički uravnotežena, poetički i filozofski utemeljena.

- Danas Višnja Kosović predstavlja jedno od značajnih imena našeg književnog prostora, pa i šire. Nema više nikakve sumnje da je ona svojim cjelokupnim književnim radom na najljepši način obilježila protekli period u našoj, pa zašto ne reći i u evropskoj književnosti i tako ušla u red najdarovitijih pisaca koji nastavljaju bogatu proznu tradiciju. Ova knjiga je ostvarenje visoke umjetničke klase, izrasle iz plodnog tla njenih dubokih traganja - naveo je Vukolić.

Nagrada "Kočićevo pero" za proljeće 2024. godine Višnji Kosović svečano će biti uručena 31. maja u 19.30 časova u kući Ive Andrića u Herceg Novom.