latinica  ћирилица
17/09/2014 |  15:57 | Autor: AP

Islamisti direktno prijete SAD

Ekstremistička organizacija Islamska država objavila je video u kojem se SAD upozoravaju na to šta čeka američke vojnike u Iraku, ako u tu zemlju pošalje trupe.

Na videu u trajanju od 52 sekunde pod naslovom "Plamenovi rata" prikazuju se ekstremisti koji u vazduh dižu tenkove i pucaju na američke vojnike. Prikazuje se i izjava američkog predsjednika da se američki vojnici neće vratiti u Irak, a čitav prilog se završava tekstom "Borba je tek počela".

Snimak je objavljen danas i, kako se vjeruje, odgovor je ekstremista na izjavu načelnika Združenog štaba američke vojske Martina Dempsija da bi Pentagon mogao da pošalje vojne savjetnike iračkoj vojsci.

Direktor FBI: Islamisti bi mogli izvesti nove otmice

Od početka američkih udara na položaje militanate Islamske države u Iraku, povećana je podrška ovoj grupaciji i moglo bi biti novih otmica da bi se Vašington privolio na određene ustupke, rekao je danas direktor američke Federalne istražne službe DŽejms Komi.

On je u obraćanju Kongresu istakao da je Islamska država usmjerena na zastrašivanje, vrbovanje novih članova, te privlačenju pažnje javnosti i kao primjer naveo video-snimke pogubljenja američkih novinara DŽejmsa Folija i Stivena Sotlofa.

"Obimna upotreba društvenih medija Islamske države i podrška militantima na internetu uvećana je nakon početka američkih udara u Iraku", naglasio je Komi.

Prema njegovim riječima, Islamska država i njihovi ogranci mogli bi pokušati da zarobe nove taoce u nastojanju da primoraju Vašington na ustupke kojim bi ojačali njihovu organizaciju.

Prema procjenama direktora Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Mata Olsena, Islamska država ostvaruje prihod od milion dolara dnevno prodajom nafte na crnom tržištu, krijumčarenjima, pljačkom i otkupima za taoce.

Proširene operacije protiv IS

Elitne iračke trupe i američka avijacija sukobili su se sa džihadistima blizu Bagdada, nakon što je SAD donijela strategiju o proširenim operacijama. Prema navodima iračke vojske, američki avioni bombardovali su tri mete Islamske države u oblasti južno od Bagdada koja je poznata pod imenom "trougao smrti", i usmrtili najmanje četvoricu ekstremista.

Od 8. avgusta, američke snage izvele su više od 160 vazdušnih udara primoravši lidere IS da se povuku u susjednu Siriju.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je danas da je skoro 50 ljudi, uključujući sedam žena i jedno dete, ubijeno od ponedjeljka u vazdušnim udarima sirijske vlade u Talbisehu.

Sa druge strane, kurdske snage koje su dobile vojnu pomoć SAD i zapadnih saveznika vratile su kontrolu u nekoliko hrišćanskih sela istočno od Mosula iz kojih je stanovnštvo izbjeglo.