latinica  ћирилица
24/09/2014 |  13:50 | Autor: SRNA

M. Grad: "R-S silikon" dobio građevinsku dozvolu

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je danas menadžmentu preduzeća "R-S Silikon" u Bjelajcu kod Mrkonjić Grada, građevinsku dozvolu za izgradnju fabrike silicijum - metala.

Golićeva je rekla da će ovo preduzeće godišnje proizvoditi 17.000 tona metala silicijuma i zapošljavati stotine radnika.

- Danas na građevini ima stotinu radnika, i to je najbolji dokaz koliko je angažovana domaća operativa - rekla je Golićeva i dodala da su sve potrebne procedure za izgradnju ispoštovane.

Podsjetila je, da je ovo preduzeće nedavno dobilo ekološku dozvolu, koja je prethodila građevinskoj, i dodala, da se nada da će mu krajem 2015. godine biti uručena i upotrebna dozvola.

Ministar finansija Zoran Tegeltija je rekao da je Vlada ranije potpisala memorandum sa firmom "Metalege" o realizaciji ovog projekta i da je ispoštovano sve što je dogovoreno.

- Vlada Srpske bila je na raspolaganju kompaniji "R-S Silikon" i zato su brzo uspjeli da nabave svu potrebnu dokumentaciju. Vlada će i dalje podržavati sve investitore koji žele da ulažu u realni sektor - rekao je Tegeltija.

Direktor "R-S Silikona" Đanmikaele Folja istakao je da građevinska dozvola predstavlja "zeleno svjetlo" za dalje radove.

- Uprkos vremenu koje nam nije išlo u korist u proteklom periodu, mi ćemo uspjeti da ispoštujemo sve rokove i u septembru 2015. godine završiti sve radove - rekao je Folja.

On kaže da će to biti ispoštovano zahvaljujući angažovanim firmama, koje brzo i efikasno rade.

- Ni u Italiji ne bih mogao da nađem takve radnike - rekao je Folja.