latinica  ћирилица
24/09/2014 |  17:09 | Autor: TANЈUG

Ban otvorio zasjedanje Generalne skupštine UN

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je danas na otvaranju 69. Generalne skupštine da može da se stekne utisak da se svijet raspada dok se krize gomilaju, bolest širi, a duhovi Hladnog rata vraćaju i dok je Arapsko proljeće uglavnom skliznulo u nasilje.

Generalni sekretar UN rekao je u obraćanju šefovima 140 država i vlada, među kojima je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić da se liderstvo ogleda u pronalaženju "sjemena nade" u previranjima i očaju, i njegovom njegovanju.

"To je naša dužnost. To je moj današnji poziv vama", rekao je Ban, prenijele su agencije dodajući da je on upozorio da su ljudska prava bila na udaru širom svijeta i upozorio na nove dubine varvarstva u kojima djeluju džihadisti u Siriji i Iraku.

Ban je iznio dugačku listu svjetskih kriza: rat u Gazi, u Ukrajini, Јužnom Sudanu i Centralnoafričkoj Republici.
"Ovo je bila užasna godina za principe sadržane u Povelji UN, koja stavlja mir i bezbjednost u središte svoje misije", naveo je Ban rekavši da je broj izbjeglica dostigao najviši nivo od Drugog svjetskog rata i da je "horizont nade taman".

Generalni sekretar UN aludirao je na tenzije Istoka i Zapada u vezi sa Ukrajinom i na previranja u Libiji i drugim arapskim zemljama.
"Duhovi Hladnog rata vratili su se da proganjaju naše doba. Vidjeli smo Arapsko proljeće koje je previše otišlo pogrešno u nasilje. Svjetski sigurnosni pojas svijetli. Turbulencija testira multilateralni sistem, nacionalne institucije i živote ljudi", rekao je Ban.

On je sazvao za sutra ministarski sastanak na kojem će se usaglašavati međunarodni odgovor na epidemiju ebole od koje je umrlo 2.800 ljudi, a oko 5.800 je zaraženo.

Obama optužio Rusiju u UN, Lavrov ga ignorisao

Američki predsjednik Barak Obama optužio je danas Rusiju za slanje oružja pobunjenicima u jugoistočnoj Ukrajini, za odbijanje da dozvoli pristup mjestu oborenog putničkog aviona "Malezija erlajnsa" i za pomjeranje vojnih trupa preko granice sa Ukrajinom.
"To je vizija svijeta u kojoj imati moć znači biti u pravu, svijeta u kojem jedna zemlja može ponovo da iscrta granice drugoj, a civilizovani ljudi ne mogu da sahrane svoje najdraže zbog istine koja može da bude otkrivena. Amerika zastupa nešto drugo", rekao je Obama u obraćanju 69. Generalnoj skupštini UN.

Barak Obama -govor u Generalnoj skupštini UN-a

On je ostavio otvorenu mogućnost da će doći do rješenja višemjesečnog sukoba u Ukrajini, a iako je ranije bio skeptičan prema dometima primirja koje je potpisno ranije ovog mjeseca između Kijeva i proruskih Donbasa i Luganska, danas je ocijenio da primirje "nudi izlaz" prema miru.

Obama je rekao da će ukoliko Rusija bude pratila osnovu sporazuma biti ukinute ekonomske sankcije.
Dok je američki predsjednik govorio, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov bio je u sali, ali je ostao zagledan u papire ne gledajući u Obamu.

Američki predsednik ocijenio je da se svijet nalazi na raskrsnici između rata i mira saopštavajući da će predvoditi koaliciju u demontaži "mreže smrti" Islamske države, koja je izazvala haos na Bliskom istoku i uvukla SAD u vojnu akciju.

Obama je rekao da će SAD biti "uviđavan i konstruktivan" partner u vojnoj konfrontaciji sa pripadnicima Islamske države.
On je takođe pozvao bliskoistočne zemlje da preuzmu vodeću ulogu u rješavanju situacije koja je dovela do porasta ekstremizma i u presijecanju finansiranja terorističkih grupa.