latinica  ћирилица
24/09/2014 |  18:24 | Autor: Agencije

Policija zbog štrajka neće obezbjeđivati gej paradu

Predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata najavili su da će 26. septembra stupiti u štrajk i da neće obezbjeđivati šetnju na Paradi ponosa, 28. septembra.


Nezavisni policijski sindikat će stupiti u štrajk zbog lošeg materijalnog položaja. Uz taj reprezentativni sindikat, u štrajku će biti još četiri manja sindikata. Njihovi članovi će intervenisati, ukoliko tokom "Prajda", ali i ostalih skupova najavljenih za vikend, bude narušavanja bezbjednosti u većem obimu, istaknuto je na konferenciji za novinare. Predstavnici sindikata su negirali da štrajk ima političku pozadinu.

Oni su objasnili da je po Zakonu o policiji, prekid štrajka u slučaju narušavanja bezbednosti njihova obaveza, a da direkcija policije ili ministar nemaju drugu zakonsku mogućnost da ih nateraju da prekinu obustavu rada.

"S obzirom na to da smo na vrijeme obavijestili poslodavca da stupamo u štrajk i bezbjednosna procjena održavanja "Prajda" morala bi da bude negativna", rekao je predstavnik tog sindikata Vladimir Lukić.

Predstavnik NPS Veselin Nikolić je dodao i da još nije poznato da li će "Prajd" u nedjelju biti održan. On je rekao da će, kada se MUP bude o tome zvanično oglasio, uslediti i odgovor sindikata.

Lukić i Nikolić su negirali medijske navode o politizaciji štrajka dodavši da će tokom vikenda biti i drugih javnih skupova, koji, takođe, neće biti obezbjeđivani.

Upitani zašto nisu odložili početak štrajka za ponedeljak, 29. septembar, kako njihovi zahtjevi ne bi ostali u sjenci "Prajda", oni su odgovorili da poštuju stavove skupštine i članstva i ponovili da je štrajk najavljen znatno ranije nego što se govorilo o Paradi ponosa.

Po njihovim riječima, sindikati koji će stupiti u štrajk zajedno imaju više od 30.000 članova, a imaju tri zahtjeva - produženje posebnog kolektivnog ugovora, isplatu putnih troškova za proteklih 12 mjeseci i garanciju ministra da im plate neće biti smanjene za 10 odsto.

"Svi zahtjevi mogu biti ispunjeni, ukoliko postoji dobra volja poslodavca, za pet minuta, a mi smo spremni za dijalog koga, od kada je najavljen štrajk, nije bilo", istakli su sindinkalni predstavnici. Oni su napomenuli da će građani i njihova imovina i tokom štrajka biti bezbjedni.

Uz Nezavisni policijski sindikat, u štrajku će biti i članovi Sindikata srpske policije, Nezavisnog sindikata policije, Sindikata vatrogasaca i Sindikata ujedinjene policije.