latinica  ћирилица
27/09/2014 |  20:22 | Autor: RTRS

I anonimni pekar u trci za predsjednika!?

U trci za pobjedu na izborima, političke partije, čini se, ne oslanjaju se samo na glasove birača. Već se neko vrijeme priča o izbornom inženjeringu i pojavi nezavisnih kandidata za predjsednika Republike Srpske, a koji nemaju namjeru da ozbiljno učestvuju na izborima.

Ognjen Tadić za svog vozača koji je, takođe, predsjednički kandidat rekao je da on to radi kako bi, u stvari, spriječio izborni inženjering.

Na spisku CIK BiH je ukupno pet nezavisnih kandidata za predsjednika Republike Srpske.
U Pekari u Trnu, kod Laktaša, pronašli smo Petrita Čenaja, kandidata koji još nije zalijepio nijedan predizborni plakat. 

Ako mještane Trna upitate za Čenaja, odgovoriće vam da ga znaju kao pekara. Ni komšije ne znaju da im je hljeb koji su kupili, zamijesio upravo kandidat za predsjednika Republike.

Za razliku od Mladena Neškovića i Vladana Markovića, vozača i tjelohranitelja predsjedničkog kandidata Ognjena Tadića, o Čenaju se skoro ništa ne zna. Ne javlja se na broj koji je ostavio kao kontakt u CIK-u, ne pojavljuje se na predizbornim skupovima. Ne lijepi plakate. U pekari čiji je vlasnik, dočekala nas je radnica i njegov rođak, koji su nam rekli da ga ne smiju probuditi, jer je cijelu noć mijesio hljeb. O njegovoj predizbornoj kampanji ne znaju ništa.

Ni prilikom drugog dolaska naše ekipe, Čenaj nije bio raspoložen za razgovor, kako su nam rekli otišao je na put.

Nejasno je gdje je i kako Čenaj našao dvije hiljade potpisa podrške, jer niko u njegovoj okolini i ne zna da se kandidovao, ni koji su motivi predsjedničkog kanidata koji ne želi da se pojavljuje u javnosti. Samo kandidatura CIK-u koštala ga je 7.000 KM. Kako saznajemo, predsjednički kanidat, Čenaj, već je imao pekare u Zrenjaninu i Bijeljini iza kojih su ostali dugovi.

Motiv nezavisnih kadnidata mogao bi biti izborni inženjering, kažu u koaliciji nevladinih organizacija Pod Lupom. Prostom računicom, više kandidata znači i više članova biračkih odbora. Ukoliko jedna partija imenuje sve članove jednog biračkog odbora, postoji mogućnost za krađu ili manipulisanje glasovima.

Nejasno je da li je to uradio i Petrit Čenaj i za koju partiju. Apsurdno je da neko ko i ne želi da izlazi u javnosti izdvoji 7.000 KM za kandidaturu. Isto to uradili su Vladan Marković i Mladen Nešković. O svojim motivima za kandidaturu Marković nam je prvo rekao da mora da se konsultuje, ne navodeći s kim, poslije se nije javljao na telefon. Neškovića danas nismo mogli dobiti.