latinica  ћирилица
06/10/2014 |  11:20 | Autor: RTRS

Voda Drine, nizvodno od Јadra, bezbjedna

Laboratorijske analize pokazale su da su uredni uzorci vodotoka Drine, nizvodno od ušća rijeke Јadar, uzeti nakon izlivanja mulja iz rudnika Stolice kod Krupnja, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.
Rijeka Drina - Foto: RTRS
Rijeka DrinaFoto: RTRS

Zbog ovoga je povećana koncentracija jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona u rijeku Korenitu koja se uliva u Јadar, desnu pritoku Drine.

Nadležna inspekcija Srpske je radi praćenja parametara kvaliteta vode i inspekcijskih mjera, putem vodoprivredne laboratorije Instituta za vode Bijeljina, ispitala kvalitet površinskih voda otvorenog toka rijeke Drine.

Laboratorijskim analizama ispitivani su osnovni fizičko-hemijskih parametri i koncentracije rastvorenih toksičnih neorganskih supstanci-metala. Analizama je utvrđeno da je analizirani uzorak uredan i da je u skladu sa klasifikacijom vodotoka prema Uredbi o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka.

"Kako bismo dobili što pouzdaniju ocjenu kvaliteta, uzorkovanje će biti izvršeno još dva puta, u zavisnosti od hidroloških uslova na terenu, gdje će se bar jedno od uzorkovanja obaviti pri smanjenom hidrološkom proticaju", navodi se u saopštenju.