latinica  ћирилица
06/10/2014 |  14:27 | Autor: RTRS

Banjaluka: Na Starčevici realizovan niz projekata

U banjalučkom naselju Starčevica danas je ozvaničen završetak radova na adaptaciji prostora za vrtić, koji će početkom naredne godine pohađati 50 mališana, a u koji je iz budžeta grada Banjaluka uloženo 285.000 KM.

Završetak radova ozvaničili su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, gradonačelnik Slobodan Gavranović i direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci Nataša Radulović, koja je rekla da će, otvaranjem vrtića na Starčevici, grad raspolagati sa 23 objekta za smještaj djece.

Ona je dodala da će se vrtić na Starčevici zvati "Srna", da će prostorije biti opremljene po evropskim standardima, sa svim osnovnim sredstvima koja su potrebna djeci od godinu dana do polaska u školu.

"Ovdje ćemo imati dvije grupe, jasličku i mješovitu grupu sa ukupno 50 djece", rekla je Radulovićeva i najavila početkom naredne godine adaptaciju i opremanje prostora za smještaj 50 djece u Ulici prvog bataljona na početku naselja Starčevica.

Radojičić je rekao da je danas u naselju Starčevica posjetio niz infrastrukturnih objekata koji su završeni ili su aktivnosti u završnoj fazi.

"Preduzimane su aktivnosti na osnovu zahtjeva stanovnika Starčevice i po njihovim prioritetima, koji su se odnosili na više kapaciteta za smještaj djece, na novi vrtić ili proširenje vrtića, poboljšanje centralnog grijanja i na omogućavanje laboratorijskih usluga", rekao je Radojičić novinarima.

On je naveo da će mještanima Starčevice od sutra biti na raspolaganju nova hematološka laboratorija, gdje mogu uraditi osnovne biohemijske usluge, da su završeni građevinski radovi na vrtiću, dok rejonska kotlovnica koja će biti u funkciji u ovoj zimskoj sezoni treba da omogući bolji sistem grijanja u ovom naselju.

"Uprkos krizi koja traje, ekonomskim teškoćama na svim nivoima i poplavama koje su nas zadesile u maju, na gradskom području se mnogo radi", zaključio je Radojičić.

Gavranović je naveo da je prostor nekadašnjeg restorana "Ognjište" budžetskim sredstvima adaptiran u vrtić, te da je potrebno obezbijediti opremu za vrtić koja će koštati oko 170.000 KM.

"Tragamo za sredstvima za opremanje vrtića koji smo otvorili prije nekoliko dana u Krfskoj ulici i ovog ovdje. Oko 100 mališana bi već od nove godine trebalo da uđe u ova dva objekta", dodao je Gavranović.

On je rekao da je sa Radojičićem posjetio nove kapacitete Gradske toplane koji se grade u ovom naselju, te istakao da je Toplana u ovoj godini uložila oko 13 miliona KM u remont i u izgradnju dvije rejonske kotlovnice na Starčevici i Kočićevom vijencu, koje bi trebalo da budu u funkciji 5. novembra.

Gavranović je istakao da su građanima Starčevice od sutra na raspolaganju prve usluge biohemijskih pretraga, da neće morati zbog toga da idu u Dom zdravlja, te dodao da bi sutra trebalo da počnu radovi na izgradnji ambulante u Bočcu, a u četvrtak, 9. oktobra, u naselju Borkovići.

Gradonačelnik Banjaluke danas je sa Radojičićem i direktorom banjalučkog Doma zdravlja Gordanom Tešanović obišao novu laboratoriju u Ulici Јug Bogdana, koja će sutra početi sa radom i gdje će građani svakim radnim danom od 7.00 do 15.00 časova moći da urade hematološke analize - kompletne krvne slike, diferencijalne krvne slike, analizu urina.

U dvije ambulante porodične medicine na Starčevici, u kojima radi devet timova, registrovano je oko 12.500 pacijenata.

Gavranović je, govoreći o infrastrukturi koja je oštećena u poplavama, naveo da, zbog nedostatka sredstava, ona neće uskoro moći da bude obnovljena.

"Sve potencijale i sredstva koja smo imali na raspolaganju usmjerili smo na sanaciju stanja da obezbijedimo prohodnost na svim putevima. Ostaje mnogo toga da se uradi na klizištima i sanaciji putne mreže koja je razorena i tu će biti potrebno više desetina miliona KM", rekao je Gavranović.