latinica  ћирилица
14/10/2014 |  11:14 | Autor: TANЈUG

Turska avijacija bombardovala kurdske položaje

Turska avijacija bombardovala je položaje Kurdistanke radničke partije (PKK) na jugoistoku Turske, prenio je danas turski dnevnik "Hurijet".

 To je prva operacija širih razmjera protiv ekstremista otkad je prije dvije godine pokretnut mirovni sporazum, navodi Rojters.
Vazdušni napadi u nedjelju nanijeli su težak udarac PKK, piše "Hurijet", ali turska vojska zasad nije komentarisala te navode.

Napadi su izvedeni tri dana pošto su borci PKK gađali iz artiljerije vojni punkt u provinciji Hakari, blizu granice sa Irakom.
Osuđeni lider PKK Abdulah Odžalan, koji služi zatvorsku kaznu, upozorio je početkom oktobra da bi mirovni pregovori mogli da budu okončani ukoliko ekstremistima Islamske države (ID) bude dozvoljeno da izvedu masakr u pretežno kurdskom gradu Kobaneu u Siriji.
Pripadnici ID zauzeli su dio Kobanea, iz koga je u Tursku prebjeglo više od 160.000 Sirijaca, uglavnom Kurda.
Međunarodna koalicija predvođena SAD izvodi vazdušne udare na položaje džihadista u Kobaneu, ali Vašington i London upozorili su da bombardovanje neće biti dovoljno da spriječe džihadiste da preuzmu kontrolu nad tim strateški važnim gradom.
Iako sukobi bjesne na kilometar od Turske, koja je članica NATO, Ankara i dalje oklijeva da preuzme konkretne vojne akcije protiv ID.
Pošto je Turska zatvorila granicu, kurdski borci iz Turske ne mogu da odu da se bore protiv džihadista u Siriji, što je izazvalo proteste Kurda širom Turske.
Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu poručio je da nije realno očekivati da Turska sama izvede prekograničnu operaciju u Kobaneu.
"Kada bude donesena zajednička odluka, Turska se neće povući, ona će ispuniti svoju ulogu", rekao je Čavušoglu.

Mirovni pregovori između turske vlade i PKK počeli su 2012. godine radi okončanja 30-godišnje oružane borbe PKK za autonomiju Kurda na jugoistoku zemlje, koja je od 1984. odnela više od 45.000 života.
Turska, SAD i EU smatraju PKK terorističkom grupom.