latinica  ћирилица
21/10/2014 |  15:27 | Autor: TANЈUG

Zemaljski muzej otvoren simbolično, problemi ostaju

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine otvoren je danas simbolično, samo na dva sata, povodom obilježavanja Međunarodnog dana arheologije i predavanja studentima Sarajevskog univerziteta kojima je, većinom, to bio prvi ulazak u najznačajniju naučno-istorijsku instituciju u BiH, zatvorenu prije dvije godine.

Kolike su potrebe studenata za "blagom" koje su čuva u Zemaljskom muzeju najbolje svjedoče njihove riječi i iskustva, prenosi Radio Slobodna Evropa i dodaje da se studenti žale da nemaju mogućnost da vide mnoge eksponate i istraživanja, isključivo zato jer im to vlasti brane.

Povodom Dana arheologije, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH organizovala je predavanja i multimedijalnu izložbu o temi arheološkog nasljeđa države, a koliko se vlasti brinu o kulturnom i istorijskom nasljeđu najbolje pokazuje upravo katanac na vratima Muzeja.

"Zatvorena vrata Zemaljskog muzeja nisu posljedica nikakvog nedostatka novca. Radi se o tome da se u jednoj zemlji kakva je BiH, sa političkim garniturama koje su manje-više na vlasti, uvijek treba proizvoditi probleme da bi se fokus javnosti sa stvarnih životnih problema skrenuo na problem kao što je zatvoreni muzej", smatra istoričar i predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović.

Zemaljski muzej zatvoren je 2012. godine, do sada je bilo nekoliko pokušaja, pa i pritisaka da se otvori, međutim, nisu urodili plodom.
Prije nekoliko mjeseci, dešavanja oko Muzeja su natjerala Tužilaštvo BiH da pomno istraži  poslovanje ove najstarije kulturno-naučne institucije u BiH.

Mnoštvo je problema koji se godinama talože unutar zidina Muzeja - samo dug po tužbi zaposlenih iznosi više od milion evra, u toku je i sudski postupak u kojem Muzej tuži državu zbog 19-ogodišnjeg "maćehinskog" odnosa, a još nema jedinstvenog rješenja između Federacije BiH i Republike Srpske kojem nivou vlasti institucija osnovana daleke 1888. godine treba da pripadne.