latinica  ћирилица
24/10/2014 |  10:32 | Autor: RTRS

EU: Nastavak pregovora s kandidatima

U narednih pet godina neće biti proširenja EU, ali se nastavljaju razgovori sa zemljama Zapadnog Balkana. Novi predsjednik Evropske komisije Žan Klod Јunker je poručio zemljama kandidatima da se pregovori mogu i ubrzati, ali da nije realno da budu zaključeni do 2019. Ovo nije negativna poruka, već objektivna procjena, kažu u Briselu.

Ubjedljivom većinom Evropski parlament dao je zeleno svjetlo novoj Evropskoj komisiji da posao preuzme, kako je i planirano, 1. novembra.

Žan Klod Јunker kaže da je sada vrijeme da se zavrnu rukavi i počne rad na onom što je najvažnije - ekonomskom oporavku i novim radnim mjestima.

"Uvjeren sam da će ovo biti komisija posljednje šanse da pokrenemo Evropu i vratimo vjeru građana kroz drastično smanjenje nezaposlenosti i pružanje prilika mladima", rekao je Јunker.

Odgovarajući na primjedbe nekih poslanika da je poslao lošu poruku zemljama kandidatima mijenjajući naziv resora za proširenje, Јunker je ponovio stav da u sljedećih pet godina neće biti prijema novih članica, ali da će se pregovori sa zemljama Zapadnog Balkana nastaviti.

"Ne stvarajmo iluzije kod onih koji očekuju pristupanje EU da je to moguće u sljedećih pet godina. Želim da pozdravim zemlje kandidate i da poručim da ćemo nastaviti i ubrzati pregovore ako je potrebno, ali nije realno da oni budu zaključeni do 2019. godine", poručio je Јunker.

Rosa Balfur iz briselskog Centra za evropsku politiku kaže da ovaj stav ne treba shvatiti kao negativnu poruku već kao objektivnu procjenu.

"Čak iako Srbija i neke druge zemlje završe pregovore ranije, nije realno da će u tom roku biti završen i proces ratifikacije", rekla je Balfur.

Sastav komisije bio je neizvjestan do samog kraja. Da bi preuzeli dužnost, komesari su morali da polože težak ispit na saslušanjima pred evropskim poslanicima - test na kojem je pala bivša slovenačka premijerka Alenka Bratušek, da bi je u posljednjem trenutku zamijenila Violeta Bulc.