latinica  ћирилица
30/10/2014 |  16:28 | Autor: RTRS

Beograd: Promovisana knjiga "Ko lepi san"

Na štandu Republike Srpske na 59. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu danas je promovisana knjiga "Ko lepi san" Nadežde Lazarević Kovačević. Ovo djelo, koje je objavila "Besjeda", svjedoči o zlatnom dobu građanske Banjaluke od 1929. do 1941. godine.

Knjiga Nadežde Lazarević Kovačević donosi duh Banjaluke iz perioda Vrbaske banovine, kroz kolaž sačinjen od sjećanja potomaka porodica koje su tada živjele u Banjaluci i arhivske građe, sa obiljem fotografija.

- Ova knjiga pokazuje jedno građansko, drugo lice Banjaluke, koja je poslije Otomanske imperije, u periodu Kraljevine izrasla od jedne kasabe u ozbiljan srednjoevropski grad i tad su postavljene konture građanskog društva, građanske zajednice i Banjaluke kao grada, rekao je Nenad Novaković, izdavač.

Autorka je faktografskim podacima udahnula dušu i toplinu, dajući sliku života grada i kroz direktna svjedočenja onih koji pamte Banjaluku tog vremena.

- Taj rast i razvoj Banjaluke je ona registrovala od onog kako su djeca učila, kako su se vaspitavala, kako se ophodilo prema kulturi življenja, naraslo je pozorište – to pozorište je potpuno okrenulo drugačije gledanje, poimanje života i svijeta, naglasio je Luka Kecman, dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Autorka je obimnu građu sažela u lijepu priču, spajajući istoriografske, kulturološke i literarne elemente na gotovo filmski način, što otvara mogućnost da ovo djelo u budućnosti bude pretočeno u pokretne slike.