latinica  ћирилица
04/05/2024 |  15:38 | Autor: RTRS

"Muzeji za obrazovanje i istraživanje" 18. maja u Banjaluci

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske 18. maja obilježava evropsku Noć muzeja 2024. čija ovogodišnja tema "Muzeji za obrazovanje i istraživanje" naglašava ključnu ulogu kulturnih institucija u pružanju savremenog digitalnog obrazovnog iskustva. Posjetioci će moći da pogledaju izložbu "Licem u lice" jednog od najznačajnijih svjetskih grafičkih dizajnera Mirka Ilića.
Noć Muzeja - Foto: Ustupljena fotografija
Noć MuzejaFoto: Ustupljena fotografija

Program počinje od 20 časova predavanjem digitalnog umjetnika i doktora informatike Uroša Krčadinca pod nazivom "Androidi ne sanjaju ništa".

Predavanje predstavlja svojevrsnu šetnju kroz izabrane projekte generativne i algoritamske umjetnosti na kojima je Krčadinac radio posljednjih petnaest godina.

Kroz svoje predavnje osvrnuće se na vještačku inteligenciju pomoću digitalnih alata u savremenoj umjetnosti te značaj transdisciplinarne prakse programiranja, animacije i kartografskog crteža.

Ukoliko ste se pitali da li androidi mogu da sanjaju električne ovce, može li vještačka inteligencija da sanja bilo šta, a čini se da androidi ne sanjaju ništa i da je pravo pitanje – sanjamo li mi? – zasigurno ćete dobiti odgovore na ovom predavanju.

Nakon predavanja od 21.00 čas, ispred Muzeja, biće upriličen nastup "Blast from the past", poznatog beogradskog DЈ-a Marka Vukovića poznatijeg kao Marquez V koji iza sebe ima višegodišnje iskustvo u muzičkoj produkciji i to znanje koristi za stvaranje novih arnžmana pjesama sa ex-Ju prostora.

U njegovim setovima su prisutni različiti muzički žanrovi-pop, funk, new wave, dislo, elektro i dens.

Od 2019. godine ima svoju radio emisiju Funktastichno na čuvenom Radiju Nula, a od 2020. je njihov oficijalni predstavnik i ambasador.

Na zgradi Muzeja tokom večeri biće prikazan 3D video-maping pod nazivom "Vremenski portal" koji prati muzički nastup dj Marqueza, a čiji autor je Mladen Đukić i njegov tim.