latinica  ћирилица
30/10/2014 |  16:33 | Autor: TANЈUG

Abas: Zatvaranje džamije Al Aksa "objava rata"

Izraelsko zatvaranje džamije Al Aksa u Јerusalimu poslije pokušaja ubistva jevrejskog aktiviste predstavlja "objavu rata", rekao je palestinski predsednik Mahmud Abas.

"Takva opasna izraelska eskalacija je objava rata palestinskom narodu i njihovim svetim mestima i arapskim i islamskim nacijama", rekao je Abasov portparol Nabil Abu Rudeina, prenio je Tanjug.

"Smatramo izraelsku vladu odgovornom za te opasne napetosti u Јerusalimu koje su dostigle vrhunac zatvaranjem džamije Al Aksa ovog jutra", rekao je Rudein.

On je dodao da će "država Palestina preduzeti sve zakonske mjere da Izrael postane odgovoran i zaustavi te napade".

Izrael je rano jutros zatvorio kompleks Al Akse za sve posjetioce, i Јevreje i muslimane, poslije noćašnjeg incidenta kada je muškarac na motociklu pokušao da ubije jevrejskog ultranacionalistu Јehuda Glika koji se bori za pravo jevrejskih vjernika da se mole u kompleksu Al Aksa u Starom gradu.

Nekoliko sati poslije tog incidenta, izraelska policija je opkolila kuću osumnjičenog Palestinca i u razmjeni vatre ga je ubila.

Zvanična veb strana Hamasa identifikovala je ubijenog muškarca kao Moataza Hedžazija (32), koji je proveo 11 godina u izraelskom zatvoru i iz kog je pušten 2012. godine.

Napetost je povećana na istočnoj strani Јerusalima, sa gotovo stalnim noćnim okršajima između izraelskih snaga bezbjednosti i palestinskih demonstranata.

"Ulje na vatru" dolio je plan izraelske vlasti da izgradi više od 1.000 novih kuća za jevrejske doseljenike u pripojenom arapskom istočnom dijelu Јerusalima.