latinica  ћирилица
16/11/2014 |  09:06 | Autor: RTRS

Mokri i klizavi kolovozi

Saobraćaj na putnim pravcima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija se bez zastoja, po mokrim i klizavim kolovozima, uz moguć odron kamena i zemlje na dionicama u usjecima.

Od juče je na snagu stupila zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme i na snazi je do 15. aprila, podsjećaju je iz Republičkog auto-moto saveza.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na sva četiri točka ili ljetne gume čija dubina profila gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra i odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, dok su za teretna vozila predviđeni još i lopata i vreća pijeska.

Zbog radova na izgradnji pločastog propusta na magistralnom putu Kostajnica-Kozarska Dubica u mjestu Vrioci na snazi je obustava saobraćaja, koji se preusmjerava na privremenu obilaznicu.

Saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko mosta Paljevac i oko mosta Balkana na lokalitetu most Petlja na dionici Rogolji - Mrkonjić Grad - Јezero zbog radova na sanaciji dilatacionih naprava.

Јednom kolovoznom trakom vozi se u mjestu Vrbanja na magistralnom putu Banjaluka - Čelinac, zbog izvođenja radova, a uz privremenu signalizaciju na dionici Karanovac - Crna Rijeka na magistralnom putu Banjaluka - Јajce.

Zbog izlaska na teren građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj na dionicama Šešlije - Јohovac i Јohovac - Rudanka do kraja godine na snazi će biti petnaestominutne obustave saobraćaja, dok su polučasovne obustave aktivne na dionici Stanić Rijeka na magistralnom putu Doboj - Tuzla zbog deminiranja.

Auto-moto savez Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza i Ministarstvom unutrašnjih poslova do 20. novembra provodi veliku preventivnu akciju "Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima" u 26 opština i gradova Republike Srpske, u okviru koje stručni timovi na terenu preventivno i besplatno kontrolišu vrijednosti rashladne i kočione tečnosti, dubinu gazećeg sloja pneumatika, ispravnost svjetlosno-signalnih i uređaja za brisanje vjetrobranskog stakla, amortizera i ugrađenih auto-gas sistema.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.