latinica  ћирилица
16/11/2014 |  19:44 | Autor: Rojters

Kraj američke vojne dominacije?

Mogućnost vojske SAD da održi tehnološku prednost pred drugim zemljama i reaguje na višestruke krize u svijetu je već ugrožena i dalje će se pogoršavati ukoliko se ne povećaju izdavanja za vojsku.

Mogućnost vojske SAD da održi tehnološku prednost pred drugim zemljama i reaguje na višestruke krize u svijetu je već ugrožena i dalje će se pogoršavati ukoliko se ne ukinu budžetski rezovi, rekli su najviši američki zvaničnici.

Ministar odbrane Čak Hejgel je najavio razvoj novih oružja kako bi osigurao nastavak američke vojne dominacije i u 21. vijeku. Bivši ministar obrane Robert Gejts je rekao da budžetski rezovi nagrizaju američku prednost i da je došlo vrijeme da se ukinu ta "nevjerovatno glupa" smanjenja.

Hejgel je najavio da se kreće u razvoj novih oružja, uključujući robote, autonomne sisteme, minijaturizaciju i prikupljanje i obradu velikih količina podataka, te trodimnenzionalni ispis kako bi se osigurao nastavak američke vojne dominacije.

Šef mornaričkih operacija DŽonatan Grinert rekao je za Rojters da će ratna mornarica morati smanjiti snage i mogućnost da raspoređuje brodove širom svijeta ukoliko kongresmeni ne olakšaju ili ukinu najavljene budžetske rezove koji bi se trebali nastaviti u fiskalnoj 2016.

"Elektronski rat, elektronski napadi, protivpodmornički rat - sva ta najrazvijenija područja - će zaostati jer nedovoljno ulažemo u njih", rekao je admiral Grinert. On i ostali američki zvaničnici pozivaju Kongres da okonča rezove poznate kao "sekvestracija" navodeći sve veće napetosti i ugrožavanja u svijetu.

Republikanski senator DŽon MekKejn, koji bi u januaru trebao da preuzme predsjedavanje senatskim Odborom za oružane snage, rekao je da će okončanje budžetskih rezova za vojsku biti njegov najviši prioritet.

Bivši sekretari odbrane kritikuju Obaminu stratergiju 

Dvojica bivših američkih sekretara odbrane Leon Paneta i Robert Gejts kritikovali su svog donedavnog šefa, američkog predsjednika Baraka Obamu zbog njegove najnovije strategije za borbu protiv Islamske države.

Paneta je ocijenio da su teroristi Islamske države ojačali zbog preranog povlačenja američke vojske iz Iraka i predugog odlaganja djelovanja u Siriji.

On je naveo da je čitav tim za nacionalnu bezbjednost savjetovao Obami da pruži veću podršku pobunjenicima u Siriji koji se bore protiv režima predsjednika Bašara Al Asada.

Gejts je ocijenio da vazdušni udari protiv Islamske države neće riješiti problem. "Realnost je da nećemo biti u mogućnosti da budemo uspješni protiv Islamske države. Čizme na terenu biće jedina nada za uspjeh strategije. Ponavljajući da neće kopnenu intervenciju, Obama vezuje sebi ruke", rekao je Gejts.

Obama je danas ponovio da ne želi da pošalje kopnene trupe u borbu protiv Islamske države.