latinica  ћирилица
18/11/2014 |  13:53 | Autor: SRNA

SM BiH: Razmotriti mogućnost zaštite domaće proizvodnje

Savjet ministara BiH pozvao je danas sva nadležna tijela u BiH da razmotre pravni osnov za aktiviranje procedure zaštite domaće proizvodnje i da se angažuju na obezbjeđenju novih tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.
Sajvet ministara - sjednica - Foto: SRNA
Sajvet ministara - sjednicaFoto: SRNA

Savjet ministara BiH usmeno je informisan o novim zahtjevima udruženja primarnih poljoprivrednih proizvođača o kojima će se institucije BiH izjasniti kada ih dobiju u pisanoj formi. Izraženo je apsolutno razumijevanje za nezadovoljstvo i težinu položaja proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara usvojio je informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o sastanku o stanju i problemima u oblasti mljekarstva u BiH, koji je održan 11. novembra. Na sjednici su razmotrene dosadašnje analize uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, koje ukazuju da nije registrovan prekomjeran uvoz ovih proizvoda iz EU u BiH u ovoj godinu u odnosu na prethodnu.

Sva nadležna tijela u BiH pozvana su da u koordinaciji s Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dodatno i detaljno razmotre postojanje pravne osnove za aktiviranje procedure zaštite domaće proizvodnje definisane Odlukom o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza i Odlukom o postupku i načinu utvrđivanja antidampinške i kompenzacijske dažbine i da o mogućim rješenjima informišu Savjet ministara BiH u najkraćem roku.

Poziv je upućen i nadležnim ministarstvima i upravnim organizacijama u BiH da se maksimalno angažuju na obezbjeđenju novih tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, a posebno kada je riječ o tržištima Turske, Ruske Federacije i zemalja srednje Azije, kao i omogućavanju većeg učešća ove kategorije proizvoda iz BiH na tržištima zemalja CEFTA.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH je zaduženo da u saradnji s Direkcijom za evropske integracije intenzivira diplomatske aktivnosti radi iznalaženja mogućnosti za provoz mlijeka i mliječnih proizvoda preko teritorija EU na tržišta Turske i Ruske Federacije.

Kancelarija za veterinarstvo BiH zadužena je da, u saradnji s drugim nadležnim institucijama u BiH, intenzivira aktivnosti na ispunjavanju uslova za plasman proizvoda životinjskog porijekla iz BiH na tržište EU.

Savjet ministara BiH zadužio je UIO BiH da nastavi pojačane inspekcijske kontrole uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na graničnim prelazima, te da nastavi da provodi naknadnu kontrolu uvoznika, posebno uvozne cijene, količine i carinskog evidentiranja ove kategorije proizvoda.

UIO BiH će izvještaje o uvozu/izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda redovno objavljivati na svojoj veb-stranici.

Kancelarija za veterinarstvo BiH zadužena je da Savjet ministara BiH na kvartalnom nivou informiše o provedenim aktivnostima na ispunjavanju uslova za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na tržište EU.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je da hitno uspostavi radnu grupu, koju će činiti predstavnici svih nadležnih institucija u BiH, a koja će izvršiti analizu ekonomsko-socijalnih aspekata početka primjene "higijenskog paketa", odnosno Pravilnika o izmjenama Pravilnika o sirovom mlijeku, koji je planiran za 1. januar 2015. godine, te da o utvrđenim nalazima i preporukama informišu Savjet ministara.

Sve nadležne institucije u BiH pozvane su da pri planiranju i izradi budžeta za 2015. godinu posebno vode računa o mogućnostima povećanja finansijske podrške sektoru mljekarstva u BiH.

ZA SANACIЈU POSLjEDICA POPLAVA ZNAČAЈNA SREDSTVA IZ EU

SM BiH usvojio je informaciju Direkcije za evropske integracije o tekućim i planiranim IPA sredstvima za oporavak od poplava, u kojoj se navodi da je pokrenut program EU od 42,24 miliona evra, koji će biti realizovan putem Razvojnog programa UN  do oktobra 2016. godine.

U okviru ovog projekta planirana je obnova i rekonstrukcija objekata školskih, javnih, socijalnih i zdravstvenih ustanova, kritičnih vodovodnih i kanalizacionih sistema, kao i lokalnih puteva i mostova u područjima pogođenim poplavama, te stvaranje 2.000 novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Program je namijenjen za obnovu 4.000 stambenih jedinica za približno 14.000 ljudi, 90 obrazovnih institucija, četiri ustanove zdravstvene zaštite i četiri centra socijalne zaštite, tri zgrade lokalnih vlasti /Šamac, Maglaj i Doboj/, te 100 lokalnih puteva i mostova.

Sredstva od 42,24 miliona evra preusmjerena su iz IPA 2011 – 2013. godine.