latinica  ћирилица
18/11/2014 |  15:38 | Autor: Agencije

Bebe iz Srbije prodavane za 40 hiljada evra

Ukradene bebe u Srbiji bile su usvajane ili prodavane uglavnom u SAD, Skandinaviji, Njemačkoj, a ima slučajeva kada su završile i u sektama.

Njihova cijena kretala se u današnjoj vrijednosti od 15.000 do 40.000 evra, prenosi Net.hr.

''Čitav život znao sam da nešto nije u redu, da ja ne pripadam njima. U mojoj danskoj porodici svi su plavi, takve su im oči i kosa, a ja sam crn. A onda mi je danska majka prišla i priznala ono što su od mene godinama krili. Kupili su me za 20.000 maraka od Centra za socijalni rad i moji su roditelji zapravo Srbi'', ovo je prije dva mjeseca za srpske medije ispričao Anders Olsen, koji već 42 godine živi u Kopenhagenu, a rođen je u Vojvodini 1972. godine.

Dodatni šok za Srđana ili Andersa uslijedio je kad su mu njegovi danski roditelji saopštili da je njegova sestra, s kojom je odrastao, zapravo beba koja je, kao i on, kupljena nakon rođenja u Šapcu u Srbiji i usvojena.

Njih dvoje se među 10.000 beba čijim je roditeljima posljednjih četrdesetak godina u Srbiji govoreno kako su im djeca umrla odmah nakon rođenja u porodilištima, a zapravo su bila prodavana i usvajana.

Oni su samo mali dio takve djece koja su pronašla svoje biološke roditelje, kudikamo je više onih koji nisu imali tu sreću, kao i roditelja koje muči crv sumnje da negdje, ipak, živi njihovo dijete za koje su im rekli u rodilištu da je umrlo odmah nakon porođaja.

Sumnje se množe jer u porodilištima, u većini slučajeva, nisu pokazali mrtvo novorođenče, a roditelji nisu imali prilike da ih lično sahrane. Najstrašnije je to, kako to primjećuju u srpskom Udruženju roditelja nestalih beba, da je u zločinu iza nekih ljudi stajala država.

Na to upućuje činjenica da je oko tri hiljade roditelja podnijelo dokaze, ili dijelimične dokaze, da su im djeca ukradena, a Tužilaštvo od 2000. godine nije ništa poduzimalo. U krađu novorođenčadi najviše su umiješane službe za socijalni rad, neki doktori i neke službe iz vrha policije.

U Udruženju roditelja ukradenih beba kažu da je šablon krađe novorođenčadi uglavnom isti.

''Trudnice su po pravilu upućivane na carski rez. Ako su, ipak, rodile prirodnim putem, novorođena beba odmah je poslana u inkubator, uz izgovor da ih majke ne mogu vidjeti'', objašnjavao je Vladimir Čičarević, predsjednik Udruženja ukradenih beba.

''Nakon nekoliko dana proglašavane su mrtvima, a u gotovo 99 odsto slučajeva roditeljima nije dopušteno da vide mrtvo dijete uz objašnjenje da bi mogli doživjeti traumu koja može uticati na sljedeću trudnoću. Svima su uglavnom pričane iste priče, koje su počinjale sa:’Јoš ste mladi, biće djece'', objasnio je.