latinica  ћирилица
22/11/2014 |  21:44 | Autor: TANЈUG

Gotovo 700 migranata spaseno iz voda Mediterana

U posljednjih 48 časova italijanska obalska straža je iz voda Meditarana spasila ukupno 691 migranta, što je dosad nezabilježen broj u tako kratkom roku.
 - Foto: TANЈUG
Foto: TANЈUG

U noći između četvrtka i petka iz pet čamaca, koji su se našli u opasnosti u libijskim teritorijanim vodama, spaseno je ukupno 520 ljudi, nakon što je komunikacioni centar u Rimu uhvatio pozive za pomoć poslate s mobilnog telefona, prenosi AFP.

Potom je obalska straža pohitala u pomoć dvjema trgovačkim lađama koje su uhvatile još neke pozove za pomoć, nakon čega je spasena jedna grupa od 78 i druga od 93 migranta. Nisu saopšteni podaci o nacionalnosti spasenih.

Uprkos tome što se tokom jeseni priliv migranata tradicionalno smanjuje, italijanske vlasti su tokom ove nedjelje spasile nekoliko hiljada ljudi. Ističe se kako se migranti upuštaju u sve rizičnije poduhvate.

Tokom prvih šest mjeseci prošle godine u zemlje EU je pristiglo gotovo 8.000 migranata, a u drugoj polovini godine 35.000, dok ih je u prvih šest mjeseci ove godine pristiglo oko 65.000. Dosad se taj broj već popeo na preko 150.000 ili u prosjeku 400 dnevno.
Grčke vlasti su danas objavile kako je 16 ljudi spaseno, dok je četvoro nestalo kada je potonuo čamac s migrantima (uglavnom Sirijcima) blizu ostrva Lezbos. Јedan Uzbekistanac je pritvoren po sumnjom da se bavio krijumčarenjem ljudi.