latinica  ћирилица
25/11/2014 |  20:08 | Autor: RTRS

Ponovo radi bioskop "Zvezda"

Grupa mladih entuzijasta okupljena u "Pokret za okupaciju bioskopa" ušla je u godinama zatvoren beogradski bioskop "Zvezda", koji je bio pod katancem nakon privatizacije 2007.

Mladi Beograđani "okupirali" su bioskop "Zvezda", a ovo nekada kultno mjesto prestonice već je oživjelo.

Više od 20 aktivista pokreta za okupaciju bioskopa "Zvezda" uzeli su u ruke džogere, metle, praškove i krpe i ribali sve odaje ovog objekta koji je bio skoro deceniju zatvoren.

Podršku su im, između ostalih, pružili glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić i glumac Milorad Mandić Manda.

Prvi filmovi su već prikazani u ovom bioskopu, a za sve zainteresovane pripremljene su nove projekcije

Ispred "Zvezde" nalazi se i kutija za priloge u koje svi koji žele da ožive ovaj bioskop ostavljaju novac, a u Pokretu za okupaciju vjeruju da će koliko već sutra sali vratiti nekadašnji reprezentativni izgled.

- Kada smo ovde ušli bila je gomila prašine, videjli smo pacove, nijedno svjetlo nije radilo. Ipak, uz pomoć električara uspjeli smo da osvijetlimo objekat. Uz pomoć kinoperatera nabavili smo i projektor od 35 milimetara sa kojeg je prvi filim svečano pusten, a tematika je u skladu sa našom pričom - objašnjava Maja Todorović, ispred ovog pokreta.

Bioskop "Zvezda" je sagrađen 1960. godine. Spada u red najljepših bioskopa u Srbiji, kapaciteta je oko 2000 ljudi. U njemu su se održavale filmske premijere, projekcije filmova, predstave i manji koncerti.