latinica  ћирилица
26/11/2014 |  08:41 | Autor: TANЈUG

Protesti u Ohaju zbog ubistva dječaka

Nekoliko stotina ljudi u protestnoj šetnji Klivlendom je sinoć privremeno blokiralo veoma prometni autoput u znak protesta protiv incidenta u kojem je nekoliko dana ranije policajac na igralištu ubio 12-godišnjeg dječaka koji je potegao igračku - repliku pištolja.

Policija je tokom sinoćnjeg protesta preusmjerila saobraćaj, ali nije preduzimala nikakve mjere protiv demonstranata, koji su prvo sjeli usred jedne velike raskrsnice, a zatim prošetali pored Gradske vijećnice i izašli na autoput, uzvikujući fraze poput: "Ruke gore, ne pucajte" i "Nema pravde, nema mira", prenijela je agencija AP.

Dječak Tamir Rajs je ubijen u subotu, pošto je na njega pucao policajac koji je na teren izašao po prijavi nepoznate osobe da neko na igralištu maše "vjerovatno lažnim" pištoljem.

Policajci su pucali u dječaka kad je odbio da podigne ruke i posegnuo za pojasom u kojem je imao nešto što je ličilo na pištolj. Policija je kasnije utvrdila da je Tamir imao repliku pištolja, odnosno vazdušni pištolj koji ispaljuje plastične kuglice.

Šef klivlendske policije Kalvin Vilijams nije želio da komentariše proteste u svom gradu, koji se odvijaju istovremeno sa demonstracijama širom Amerike zbog odluke porote u Fergusonu, u saveznoj državi Misuri da se ne podigne optužnica protiv bokelog policajca Darena Fergusona, koji je iz vatrenog oružja ubio nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna.