latinica  ћирилица
26/11/2014 |  12:02 | Autor: RTRS

Foča domaćin humanitarnog rukometnog meča

U Foči je odžana humanitarna rukometna utakmica koja je imala dva cilja.

Prvi zadatak ovog događaja bio je skupljanje novca za operaciju vida osmogodišnje Marije Badnjar koja boluje od djelimične paralize ali ima i oštećenje vida. Drugi cilj susreta je ukazivanje na potrebu oživljavanja rukometa u ovom gradu.

Sa sugrađanima koji su se odazvali pozivu da prate rukometnu utakmicu u Gradskoj dvorani u Foči bili su i Marijini roditelji koja na Tjentištu čeka da se sakupi novac kako bi mogla na operaciju vida u Beograd. Marijin otac Njegoš kaže da su polovinu sume od 12.000 KM, koliko je potrebno za operaciju sakupili uz podršku dobrih ljudi.

"Marija ima samo 10 odsto vida, mora na operaciju vida koja košta 6000 KM, i uz to mora operisati uklještenje živca u Banjaluci", rekao je Marijin otac Njegoš Badnjar.

Na humanitarnoj večeri nastupili su i članovi KUD Foča, a poblika koja je ulaznica plaćala u iznosu od po tri KM, uživala je u rukometnoj utakmici u kojoj je najmanje bilo rukometaša.

"Čudno je poslije kimona uzeti rukometnu loptu i snaći se u rukometnim pravilima" rekao je karatista Nipona iz Foče Nemanja Drakul.

Zašto baš da rukometaši, odbojkaši, fudbaleri i karatisti igraju rukometnu utakmicu? Naime, u omladinskom pokretu Foče rekli su da su u ovoj humanitarnoj akciji htjeli da okupe sve sportiste,ali i da ukažu da treba oživjeti rukomet u ovom gradu.

Nekadašnji rukometaš Srđan Vidojević ističe da su veterani zainteresovani da pomognu mladima da igraju rukomet.

"Zainteresovanost postoji, ima veliki broj studenata koji su nekada trenirali rukomet i koji bi se rado odazvali. Do prije dvije godine smo imali rekreativni rukomet dok nije postavljena trava na pomoćni stadion za mali fudbal. Od tada u Foči nema ni rekreativnog rukometa ", kazao je bivši rukometaš "Sutjeske" iz Foče.

Sportisti su i ovaj put pokazali da su spremni da se odazovu svima koji su u nevolji. Sa humanitarne utakmice poslat je poziv svim ljudima dobre volje da pomognu.

"Prošle godine smo skupili novac za uduženje za djecu sa posebnim potrebama, a ove godine smo skupili određenu količinu novca potrebnog za liječenje Marije Badnjar", rekao je predsjednik Omladinskog pokreta Foča Mladen Mandić.

Marija Badnjar trebalo bi da za dva dana otputuje u Banja Luku kako bi se pripremila za operaciju oka u Beogradu.