latinica  ћирилица
01/12/2014 |  19:32 | Autor: AFP

Putin: Rusija za sada ne može da nastavi Јužni tok

Rusija za sada ne može da nastavi realizaciju Јužnog toka pošto je Bugarska blokirala gradnju podmorske dionice, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Uzimajući u obzir činjenicu da do sada nismo dobili dozvolu iz Bugarske, vjerujemo da u aktuelnim uslovima Rusija ne može da nastavi sa realizacijom ovog projekta - izjavio je Putin na zajedničkoj konferenciji sa turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom u Ankari.

- Rusija je prisiljena da se povuče iz Јužnog toka jer Evropska unija nije spremna da da zeleno svjetlo projektu kojim bi se ruski gas dopremao do zemalja Јužne Evrope, zaobilazeći Ukrajinu - rekao je Putin.

- Bugarska se ne ponaša kao nezavisna država - rekao je Putin i savjetovao bugarske lidere da od Evropske komisije zatraže nadoknadu štete zbog gubitaka koje će ova zemlja pretrpjeti zbog obustavljanja projekta.

Zbog svega toga najviše gube Bugari, koji bi tranzitom gasa preko svoje teritorije, godišnje zarađivali 400 miliona evra.

- Što se tiče Јužnog toka, vjerujemo da stav Evropske komisije nije bio konstruktivan kada je riječ o provođenju ovog projekta. Ako Evropa ne želi da realizuje projekat Јužni tok, onda on i neće biti realizovan - naveo je ruski lider.

Јužni tok je u fazi kada izgradnja gasovoda u Crnom moru mora da počne, a Rusija još nije dobila odobrenje za gradnju iz Bugarske, rekao je Putin, i dodao, uložiti stotine miliona dolara u izgradnju gasovoda, dovesti ga do bugarskih voda, a potom sve obustaviti bilo bi potpuno apsurdno.

- Preusmjerićemo svoje energetske resurse u druge dijelove svijeta, prodaćemo naše energente na drugim tržištima i Evropa ih neće dobiti u potrebnim količinama. Vjerujemo da ovo nije u ekonomskom interesu Evrope. To će negativno uticati na našu ekonomsku saradnju, ali to je izbor naših evropskih prijatelja - kaže Putin.

Izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler, koji je sa Putinom doputovao u Ankaru, najavio je da će ta kompanija graditi novi gasovod, kapaciteta 63 milijarde kubnih metara, kako bi bile zadovoljene povećane potrebe Turske za ruskim gasom. Rekao je da će Moskva pojačati isporuke gasa Turskoj i da bi u saradnji sa Ankarom mogla da formira centar za zalihe prirodnog gasa na granici sa Grčkom. Na taj način, Rusija bi ipak došla do kupaca u Јužnoj Evropi.

Predsjednik Rusije je, takođe, rekao da je Rusija dogovorila povećanje isporuka gasa Turskoj za tri milijarde kubnih metara, kao i da će cijena tih isporuka biti za oko šest odsto niža.