latinica  ћирилица
02/12/2014 |  17:03 | Autor: RTRS

Јužni tok- interesi promijenili pravac gasovoda

Projekat Јužni tok trebalo je da obezbijedi isporuku ruskog gasa preko Crnog mora u pravcu jugoistočne Evrope, s ciljem da se izbjegne teritorija Ukrajine. Nakon obudstavljanja ovog projekta Rusija će više gasa isporučivati Turskoj.

Prethodno je šef Kremlja Vladimir Putin rekao da bi nastavak gradnje gasovoda bio besmislen. "Dalji radovi na projektu nemaju smisla jer Bugarska nije dala dozvolu", izjavio je Putin za rusku agenciju Interfax tokom svoje posjete Ankari. "Bugarska blokira građevinske radove na dnu mora, neophodna dozvola Sofije još nije stigla", prenosi DW.

"Ako Bugarska nije u stanju da se ponaša kao suverena država, onda bi od Evropske komisije trebalo da traži novac koji ovim projektom gubi. Samo od tranzita ruskog gasa Bugarska je godišnje mogla ubirati 400 miliona evra", rekao je Putin.

U svjetlu krize u Ukrajini projekat izgradnje gasovoda Јužni tok postao je sredstvo pritiska i kamen spoticanja između Moskve i EU. Nakon enormnog pritiska Brisela i Vašingtona, Bugarska je kao tranzitna zemlja u junu odustala od pripremnih radova za gradnju gasovoda."

Putin je Evropsku uniju optužio da ne želi da da zeleno svjetlo za gasovod. "Mi vidimo da se grade barijere", izjavio je on u Ankari. "Ukoliko Evropa ne želi realizaciju projekta, onda on neće biti realizovan. Ubijeđeni smo da je to protivno evropskim ekonomskim interesima i da pravi veliku štetu. Ruski energetski resursi biće usmjereni na druga tržišta. Rusija ne može uložiti stotine miliona dolara a potom stati na bugarskoj granici", zaključio je Putin.

Proširenje saradnje Rusije i Turske

"Turska želi obim trgovinske saradnje sa Rusijom utrostručiti u narednih deset godina, izjavio je Erdogan nakon susreta sa ruskim predsjednikom.

Na ovaj susret i međudržavni dogovor ragovao je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg uputivši apel Turskoj da ne podriva sankcije EU i SAD Rusiji. Turska je članica NATO-a, uz to vodi pristupne pregovore sa EU.

Putin je tokom posjete Ankari najavio da će za povećati izvoz gasa Turskoj tri milijarde kubnih metara i ujedno sniziti cijenu gasa za šest posto. Šef Gazproma Miller je rekao da su Rusija i Turska već potpisale memorandum o izgradnji Ofšor-gasovoda za 63 biliona kubnih metara gasa godišnje. Turska je, prema ruskim navodima, nakon Njemačke najveći kupac gasa. Rusija je prethodno dogovorila saradnju i partnerstvo sa Kinom.

Formalno je za odluku o obustavljanju radova na projektu gradnje gasovoda Јužni tok potrebna odluka konzorcija. Ali tu Rusija, kao većinski vlasnik, ionako ima najvažniju riječ.

Јužni tok, 2.400 km dug gasovod, trebao je biti sagrađen pod dirigentskom palicom ruskog energetskog koncerna Gazprom. Njime se trebalo transportovati 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa godišnje preko Crnog mora u EU. Radovi na projektu procijenjeni su na 16 milijardi evra.

Potpisan sporazum o gradnji novog gasovoda do Turske

Ruski "Gasprom" i turska korporacija "Botas" dogovorili su se o izgradnji podvodnog gasovoda od Rusije do Turske, koji će ići po dnu Crnog mora.

Memorandum o razumijevanju za izgradnju podvodnog gasovoda od Rusije do Turske juče su u Ankari potpisali predsjednik Upravnog odbora te kompanije Aleksej Miler i predsjednik Borda direktora "Botasa" Mehmet Konuk u prisustvu predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, saopštio je "Gasprom".

Precizira se da će budući gasovod imati kapacitet 63 milijarde kubinih metara gasa, od čega će 14 milijardi biti za turske potrošače, dok će skoro 50 milijardi kubnih metara biti transportovano do granice između Turske i Grčke, gdje će biti organizovana isporuka.

Početna tačka novog gasovoda biće kompresorska stanica "Ruskaja", koja se gradi u regionu Krasnodarska.

Turska je trenutno drugo po veličini tržište prodaje za "Gasprom", odmah iza Njemačke. "Gasprom" je 2013. godine Turskoj isporučio 26,7 milijardi kubika prirodnog gasa.

Turska dobija prirodni gas preko "Plavog toka" i transbalkanskih gasovoda.

Gasovod "Plavi tok", koji se proteže po dnu Crnog mora, od 2003. obezbjeđuje direktnu godišnju isporuku oko 16 milijardi kubika ruskog prirodnog gasa do turskih potrošača. Više od 110 milijardi kubika je isporučeno preko tog gasovoda otkad je pušten u rad.

Saradnja Rusije i Turske u gasnom sektoru počela je 1984. godine, kada su vlade Turske i tadašnjeg Sovjetskog Saveza potpisale Sporazum o snabdijevanju Turske prirodnim gasom.