latinica  ћирилица
17/12/2014 |  08:15 | Autor: RTRS

Počela Posebna sjednica NSRS: mandatarka saopštava imena ministara u novoj vladi-prenos na RTRS-u

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske,na kojoj će mandatarka za sastav nove vlade Željka Cvijanović izložiti ekspoze i saopštiti imena ministara koji bi trebalo da čine novu vladu
Narodna skupština RS - Foto: RTRS
Narodna skupština RSFoto: RTRS

SNSD-u pripada osam resora, socijalistima četiri, DNS-u tri, a jednog ministra daće HDZ BiH. Nova imena u Kabinetu Željke Cvijanović iz SNSD-a su Dragan Lukač, kao prvi čovjek Ministarstva unutrašnjih poslova, Anton Kasipović, u ministarstvu pravde i Zlatan Klokić u resoru za ekonomske odnose i regionalnu saradnju. Srebrenka Golić, Јasmin Komić, Dragan Bogdanić, Stevo Mirjanić i Zoran Tegeltija zadržali su dosadašnje ministarske pozicije i u novoj vladi. Lider Socijalističke partije Petar Đokić kandidat je za ministra industrije, energetike i rudarstva, a Milenko Savanović iz Mrkonjić Grada za ministra rada i boračko-invalidske zaštite. Јasmina Davidović iz Foče kandidovana je za ministarku porodice, omladine i sporta, a Predrag Gluhaković iz Brčkog, za ministra trgovine i turizma.

Kadar DNS-a Lejla Rešić ostaće ministarka uprave i lokalne samouprave, a Dane Malešević zauzeće poziciju ministra prosvjete i kulture. Neđo Trninić kandidat je za ministra saobraćaja i veza.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica i dalje će voditi HDZ-ov Davor Čordaš.

Nakon završetka druge posebne sjednice biće održana i treća sjednica na kojoj će poslanici birati potpredsjednike parlamenta. U koalciji Domovina nezadovoljni što prvo neće biti birani potpredsjednici. Da li će podržati novu vladu odlučiće uoči sjednice. Iz SNSD-a tvrde da će i bez poslanika Domovine, parlament podržati novu vladu.