latinica  ћирилица
19/12/2014 |  16:03 | Autor: RTRS

Ispiranje mozga vjerskom indoktrinacijom u hrvatskim školama

Udruženje Protagora medijima je poslala fotografije snimljene u Osnovnoj školi "Nikola Hribar" u Velikoj Gorici. Na hodniku škole, kao što se vidi iz priloženih fotografija, postavljen je plakat s natpisom "Škola me priprema za...", te su učenicima ponuđeni odgovori kojima mogu nastaviti ovu rečenicu.

Među ponuđenim "odgovorima" su plakati s porukama "za istinskog vjernika", "za požrtvovnog sveštenika" i "za čestitog domoljuba". Plakati su odreda ukrašeni katoličkom ikonografijom; tu su Isus (na krstu i bez krsta), Gospa, papa Franjo, ali i ustaški kolaboracionista Alojzije Stepinac kojeg je Katolička crkva proglasila blaženim, piše Indeks.

I Isus je "hrvatski domoljub"

"Iz svega možemo zaključiti da usprkos Ustavu i zakonima Republike Hrvatske u javnom školstvu službena religija katoličanstvo, odnosno da su javne škole podređene indoktrinaciji učenika u katoličku ideologiju pri čemu se katoličanstvo povezuje s nacionalizmom, a Isus  proglašava ni manje ni više nego čestitim "domoljubom", naravno, hrvatskim "domoljubom" – a kakvim drugo?", poručuju iz udruženja Protagora.

panoi u školama

Vesna Puhovski, predsjednica Protagore, ističe da ovaj slučaj nisu prijavili resornom Ministarstvu obrazovanja, nauke i sporta. Ne vide u tome poentu, s obzirom da ministar Vedran Mornar nije ni nakon nekoliko mjeseci uspio riješiti problem spornog udžbenika za vjeronauku za osmi razred "S Kristom u život", u kojem  ateiste proglašavaju nemoralnim egoistima i krivcima za nacističke zločine u Aušvicu, te pozivaju na iskorjenjivanje ateizma i svođenje broja ateista na najmanju moguću mjeru.

Indoktriniraju djecu i time se hvale

"Ove sedmice svjedoci smo još jednog oblika sistematskog podređivanja javnog školstva katoličkoj indoktrinaciji – naime 16. decembra održan je sad već redovni susret kardinala Bozanića s direktorima vrtića, osnovnih i srednjih škola u Zagrebu, gdje je pred pomoćnikom ministra obrazovanja, pred direktorom Agencije za vaspitanje i obrazovanje, te predsjednicom Udruženja hrvatskih srednjoškolskih direktora afirmisana sistematska indoktrinacija djece u katoličku ideologiju u javnim vaspitno-obrazovnim ustanovama Republike Hrvatske pri čemu se bivša ministarka i direktorka VII. zagrebačke gimnazije, Ljilja Vokić pohvalila zajedničkim (Crkvenim i vlastitim?) suzbijanjem zdravstvenog vaspitanja u hrvatskim školama", ističe Puhovski.

Nije to, dodaje predsjednica Protagore, ni najmanje omelo predstavnika Vlade koji je sjedio u prvom redu. "Predstavnici javnih institucija tako pred kamerama pozdravljaju afirmisanje diskriminacije u javnim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a javna televizija u svom centralnom Dnevniku o tome izvještava kao da je riječ o najnormalnijoj stvari jer se u Hrvatskoj sistematsko kršenje Ustava i diskriminacija onih koji se ne žele podvrgnuti neslužbeno službenoj katoličkoj ideologiji, kao i onih koje ta ideologija sistematski diskriminiše, neslužbeni nepisani zakon iznad pisanih zakona ove države koja na svakom koraku sama sebe negira", zaključuje Puhovski.