latinica  ћирилица
19/12/2014 |  17:23 | Autor: RTS

"Kraljica mučenja" u vrhu CIA?

Novinar američkog "En-Bi-Sija" tvrdi da je žena čiji je identitet nepoznat javnosti, i koja je i danas visoki oficir CIA zadužen za borbu protiv terorizma, bila pokretač korišćenja sadističkih metoda ispitivanja zatvorenika.

Neidentifikovana žena odgovorna je za ogromne propuste u obavještajnom radu, sa tragičnim posljedicama za Sjedinjene Američke Države, magazin Njujorker prenosi istraživanje novinara istraživača En-Bi-Sija.

Ona je pokretač korišćenja simulacije davljenja, odnosno "voterbordinga", i drugih sadističkih metoda ispitivanja koja je Barak Obama opisao kao "mučenje".

U Poljskoj je lično učestvovala u mučenju Halida Šeika Muhameda, "arhitekte" napada "na kule bliznakinje", prenosi Njujorker.

Mnogi ljudi koji radili sa njom kažu da su šokirani time što joj je data velika moć.

Bivši obavještajac koji je radio sa njom rekao je za En-Bi-Si da ona snosi odgovornost za toliko obavještajnih propusta da "je treba izvesti pred sud i poslati u zatvor za ono što je učinila", prenosi Njujorker.

Njeni propusti navode se kroz cijeli izvještaj Senata o mučenju zatvorenika osumnjičenih za terorozam, koji je nedavno objavljen.

Kao oficir CIA, bila je odgovorna za propust koji je mogao da spriječi napad na "kule bliznakinje" 11. septembra.

Naime, nadgledala je pripadnike agencije koji nisu uspjeli da upozore FBI da su budući napadači na kule ušli u SAD.

Međutim, nakon terorističkog napada rado je učestvovala u mučenjima osumnjičenih, lažno obavještavajući Kongres da su torture dale rezultate