latinica  ћирилица
23/12/2014 |  11:08 | Autor: SRNA

Savez sindikata RS želi učešće u odborima NSRS

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da ova radnička organizacija želi punopravno učešće u Odboru za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Narodne skupštine Srpske, jer se bavi veoma važnim pitanjima za radnike.
Čubrilović-Mišić sastanak - Foto: SRNA
Čubrilović-Mišić sastanakFoto: SRNA

"Važno je da imamo predstavnika u ovom odboru koji će imati pravo glasa, jer se djelovanje ovog odbora odnosi na oblasti rada, socijalne politike i sektor zdravstva", rekla je Mišićeva novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Narodne skupštine Srpske Nedeljkom Čubrilovićem.

Ona je dodala da je na sastanku razgovarano i o učešću predstavnika Saveza i u drugim skupštinskim odborima, te izrazila nadu da će biti nastavljena praksa da u ime radnika pred narodnim poslanicima iznose stavove, traže i dobiju podršku za pitanja koja su važna za radnike u Srpskoj.

Mišićeva je istakla da su rukovodstvo parlamenta Srpske upoznali i o prijedlozima Saveza u vezi s dokumentom Ekonomska politika za 2015. godinu.

"Najvažniji zahtjev je izmirenje svih nastalih obaveza prema radnicima u Srpskoj, bez obzira da li su u javnom ili privatnom sektoru. Mislim na dug na ime neuplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i za zdravstveno osiguranje", napomenula je Mišićeva.

Ona je navela da bruto dugovanja prema radnicima u Republici Srpskoj iznose više od 1,5 milijardi KM na ime neuplaćenih doprinosa i neisplaćenih plata.

Mišićeva je najavila da bi sutra trebalo da budu nastavljeni razgovori predstavnika Saveza i Vlade Srpske o ekonomskoj politici.

Čubrilović: Cilj unapređenje realnog sektora

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je cilj parlamenta i Saveza sindikata Srpske unapređenje realnog sektora.

"Sa predsjednikom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić razgovarao sam o saradnji parlamenta i Sindikata. Kao parlament omogućićemo prohodnost svih ideja Sindikata", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da je Mišićeva imala i dodatne zahtjeve koje će parlament da razmotri.