latinica  ћирилица
09/05/2024 |  15:11 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Cvijanović: Rezolucija o Srebrenici trik zbog sukoba u Gazi (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da rezolucija o Srebrenici predstavlja trik kako bi se oko tog pitanja spojili Istok i Zapad koji imaju različite stavove o sukobu u Gazi, te istakla da "sam put rezolucije pokazuje kakve su njene namjere".
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Dakle, idete iz zemlje, od predstavnika jednog konstitutivnog naroda, niste obezbijedili unutrašnju saglasnost oko toga, niste nikoga konsultovali iako se odnosi na mnoge. Onda se na kraju pojavljuju sponzori i kosponzori koji su kroz istoriju teško okrvavili svoje ruke. Ono što su oni radili nije došlo na dnevni red Generalne skupštine UN, ali je došlo pitanje Srebrenice - rekla je Cvijanović.

Cvijanović je rekla da ne želi, niti je ikada umanjila, bilo koju žrtvu.

- Svi strašni zločini su za osudu. Svaki zločinac kako god se zove i gdje god živi treba da bude suočen sa pravdom - poručila je Cvijanović.

Cvijanović je navela da su u pitanju političke igre u kojima treba da se stavi pečat rezolucijom koja je neobavezujuća.

- Svode to na oblast kulture, sjećanja i slično da bi mogli da manipulišu sa brojevima koje će dobiti tokom glasanja. Pitanje koje spada u domen Savjeta bezbjednosti oni prebacuju u Generalnu skupštinu. Dakle, to je puno manipulacije - rekla je Cvijanović.

Naglasila Njemačka vodi glavni proces na način da razbija povjerenje u BiH i ne promoviše nikakvo pomirenje.

- Oni su samo doskočili triku i zloupotrijebili žrtve zato što danas ne mogu da postignu ni jednu saglasnost oko važnog pitanja, a to je Gaza. Sada su našli ovu temu da bi spojili Istok i Zapad koji sasvim durgačije misli o tome - rekla je Cvijanović.