latinica  ћирилица
23/12/2014 |  13:58 | Autor: SRNA

Rašković-Ivić: Bosić je "malo pogrešno" razumio peticiju

Predsjednik Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković-Ivić ocijenila je da je lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić "malo pogrešno" razumio peticiju - apel za očuvanje Republike Srpske koju su brojni srpski intelektualci i politički lideri uputili da bi upozorili na kontinuiranu namjeru Zapada da stvori unitarnu BiH.

Ona je u izjavi Srni napomenula da opasnost Srpskoj ne prijeti od juče, niti je svjesnost potpisnika o njoj vezana za predsjednika Srpske Milorada Dodika i njegova upozorenja, kao što tvrdi Bosić, kao ni za SDS, već za samo postojanje Srpske i želju Zapada da je "rastoči".

"Ta opasnost je vezana za postojanje Republike Srpske kao takve i kontinuiranu želju Zapada da BiH postane unitarna i da Republika Srpska nestane i rasturi se", rekla je Rašković-Ivić.

Ona je naglasila da ta opasnost sigurno ne dolazi iz same Republike Srpske, već spolja i da je stoga upućen apel političkim akterima da po svaku cijenu nađu zajednički jezik i spriječe realizaciju unitarističkih namjera.

"Da nađu zajednički jezik da zatrpaju tu pukotinu koja među njima postoji, jer u tu pukotinu, onda, može lako da se ubaci strani faktor i da to iskoristi da rasturi Republiku Srpsku", smatra Rašković-Ivić.

Ona je naglasila da potpisnici peticije nemaju namjeru da se miješaju u unutrašnje političke stvari u Srpskoj već, da će podržati svakog ko bude branio interese srpskog naroda i Srpske.

"Srpska treba još da povrati neke ingerencije koje joj je dao Dejtonski mirovni sporazum. Mi treba da se držimo Dejtona jer je on garant opstanka Srpske", poručila je Rašković-Ivić.

Više od 150 javnih ličnosti i lidera patriotskih političkih organizacija u Srbiji potpisalo je 19. decembra peticiju kojom apeluju da zvaničnici i stranački lideri u Republici Srpskoj rade na njenom očuvanju.