latinica  ћирилица
23/12/2014 |  17:04 | Autor: B92

Si-En-En: Može li Srbija biti nova mjezimica Holivuda?

U nastavku decembarskog serijala kojim predstavlja potencijale Srbije, Si-En-En je objavio tekst u kojem istražuje da li Srbija može postati nova omiljena destinacija za snimanje kod holivudskih filmadžija.

Šta biste uradili ako treba da snimite poznatu priču o Fileasu Fogu, junaku pisca Žila Verna, koji dokazuje da je moguće obići svijet za svega 80 dana? Naravno, mogli biste da putujete s ekipom oko svijeta i snimate sve dijelove na različitim meridijanima, ili biste mogli da najveći dio svog vremena provedete snimajući u Srbiji, piše Si-En-En, a prenosi B92.

Si-En-En je tekst o filmskim potencijalima Srbije objavio u okviru serijala “Na putu“ (On the Road), koji je tokom decembra posvećen potencijalima Srbije. Na toj američkoj mreži aktuelna je i reklama Srbije koja treba da privuče posjetioce i investitore, međutim reklamni spot je izazvao oštre kritike.

Naime, televizijska adaptacija Vernovog romana “Put oko svijeta za 80 dana“, snimljena 1989. godine sa Pirsom Brosnanom u glavnoj ulozi, većim dijelom snimana je u tadašnjoj Јugoslaviji. Zahvaljujući svojim geografski raznolikim predjelima, Srbija je u tom filmu “glumila“ čak 18 zemalja, dok je samo Beograd pred kamerom oživio sedam svjetskih gradova.

“Srbija ima dugu tradiciju snimanja filmova“, kaže za Si-En-En Ana Ilić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije. “Јoš tokom sedamdesetih i osamdesetih ovdje su se snimale velike svjetske koprodukcije.“

Sada mnoge svjetske filmadžije ponovo upiru pogled ka Srbiji, koja se trudi da poveća svoj značaj na igralištu zvanom sedma umjetnost.

Beograd

Od srednjovekovnih tvrđava preko razbacanih planina do modernih gradova, biljži Si-En-En, čini se da svaki kraj Srbije može poslužiti Holivudu. Među produkcijama koje su ovdje snimane navodi se “Koriolan“ Rejfa Fajnsa, sa DŽerardom Batlerom u glavnoj ulozi, zatim istorijski triler “Gavran“ u kojem je igrao DŽon Kjuzak, zaključno sa filmom “Novembarski čovjek“  koji je ove jeseni imao premijeru, a u kojem igra Pirs Brosnan.

“U Srbiji je u posljednjih godina snimljeno nekoliko odličnih filmova. Pokazali smo da možemo da se takmičimo sa zemljama koje važe za vrhunske filmske destinacije“, kaže Ilićeva.

Јedna od onih koje poboljšavaju reputaciju Srbije u filmskom svijetu je i producentkinja Anđelka Vlaisavljević, koja je sa svojom producentskom kućom “Work in Progress“ radila na brojnim inostranim filmovima snimljenim u Srbiji. Međutim, situacija je prije samo nekoliko godina bila drugačija.

“Govorili bi nam: "Sibir? Nema šanse, ne idemo tamo, suviše je hladno“, navodi ona kroz šalu dodajući da je morala mnoge da ubjeđuje da Srbija nema veze sa Sibirom.

“To se sada sasvim promijenilo“, nastavlja ona. “O nama se priča u svijetu i to ne samo zbog toga što imamo kvalitetnu ekipu i sve to, već i zbog toga što je sada pravo vrijeme za snimanje u Srbiji. I opet, svi koji dođu imaju tako mala očekivanja da budu uvek prijatno iznenađeni i dopada im se ovdje.“