latinica  ћирилица
09/05/2024 |  11:03 ⇒ 11:08 | Autor: SRNA

Izložbom o Dučiću počele "Majske svečanosti" u Foči

Otvaranjem izložbe o Јovanu Dučiću, u Foči su počele "Majske svečanosti", koje Opštinska uprava sa javnim ustanovama i udruženjima tradicionalno priređuje povodom 9. maja, Dana opštine i krsne slave - Prenosa moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca, 22. maja.
Izložba o Јovanu Dučiću - Foto: SRNA
Izložba o Јovanu DučićuFoto: SRNA

U galeriji fočanskog Muzeja "Stara Hercegovina" otvorena je izložba "Јovan Dučić, svom milom Trebinju - tragom jedne vizije", postavka iz legata trebinjskog Muzeja Hercegovine posvećena srpskom pjesniku, diplomati i prvom ambasadoru Kraljevine Јugoslavije.

Posjetiocima je na panoima predstavljen Dučićev život, diplomatska karijera, sadržaj njegove umjetničke kolekcije, kao i zbirka ličnih predmeta i poklona koje je Јovan Dučić ostavio svom gradu, želeći da Trebinje postane grad muzej, grad kulture.

Izdvajaju se fotografije, pisma i prepiske jednog od najznamenitijih Srba, izuzetnog poznavaoca umjetnosti, kolekcionara i zadužbinara sa značajnim ličnostima svoga vremena, poput Rista Stijačića, Atanasija Popovića, Milana Kašanina.

Dio postavke je svečana diplomatska uniforma koju je Јovan Dučić nosio, sablje kao njen sastavni dio koje je nosio u posebnim paradnim prilikama, te vrijedna kolekcija odlikovanja koja je dobijao tokom diplomatske službe u 13 svjetskih prestonica.

Izložba je otvorena do kraja maja.