latinica  ћирилица
23/12/2014 |  21:48 | Autor: SRNA

Prezentovan projekat "Srbija i Braničevo u Velikom ratu"

U Banskom dvoru u Banjaluci večeras je održana prezentacija multimedijalnog projekta "Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918", koji se sastoji od monografije, dokumentarnog filma i izložbene postavke.
Multimedijalni projekat:"Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914 - 1918" - Foto: SRNA
Multimedijalni projekat:"Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914 - 1918"Foto: SRNA

Direktor Istorijskog arhiva Požarevac Јasmina Nikolić rekla je novinarima da su u monografiju i ostale segmente ovog projekta uvršteni arhivski dokumenti i fotografije iz fundusa ovog arhiva, Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Srbije, Vojnog muzeja i programskog arhiva Radio-televizije Srbije.

Ona je istakla da je izložbena postavka podijeljena na dvije cjeline, od kojih prva obuhvata Srbiju u Prvom svjetskom ratu, a druga grad Požarevac i Braničevo.

Nikolićeva je dodala da su posebni zanimljivi dokumenti i fotografije o Braničevu pod bugarskom okupacijom od 1916. do 1918. godine.

"Drugi dio izložbe predstavlja život građana Požarevca i Braničevskog okruga pod bugarskim terorom, dok je u prvoj celini prvi put prikazana saveznička štampa iz tog vremena", navela je Nikolićeva.

Direktor Arhiva Republike Srpske Dušan Popović rekao je novinarima da je promocija ovog projekta organizovana u okviru obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

"To je još jedan od doprinosa u saradnji Srpske i Srbije koja prikazuje pravu istinu o stradanju srpskog naroda i golgoti koju je prošao u Prvom svjetskom ratu i još jedan od doprinosa rasvjetljavanju istine o tom vremenu da bi se zatvorila usta, naročito Zapadu, kada daju razne aluzije na istinu o Prvom svjetskom ratu", naglasio je Popović.

Nakon prezentacije monografije, prikazan je dokumentarni film "Srbija i Braničevo u Velikom ratu", koji je dobitnik nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu vojno-patriotskog filma u Rusiji, u konkurenciji više od 300 ostvarenja tog žanra iz cijelog svijeta.