latinica  ћирилица
30/12/2014 |  11:45 | Autor: SRNA

Čubrilović: Srpska pokazala organizacionu sposobnost, energičnost i odlučnost

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da je Srpska jedini organizacioni dio BiH koji je uspio da na vrijeme konstituiše sve svoje organe vlasti.

"Mislim, prije svega, na Narodnu skupštinu, Vladu, Vijeće naroda, te, na kraju, usvajanje dva najvažnija dokumenta, Ekonomske politike i Budžeta za 2015. godinu", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci, nakon prijema kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika povodom obilježavanja 9. januara - Dana i krsne slave Republike Srpske Svetog arhiđakona Stefana.

Čubrilović je rekao da Srpska time pokazuje organizacionu sposobnost, energičnost, odlučnost da istraje na projektima i obavezama koje zacrtaju izvršna, zakonodavna vlast i predsjednik Republike Srpske.

On je napomenuo da je pred Srpskom godina puna izazova, a to podrazumijeva veću posvećenost realnom sektoru, da bi se stvorili uslovi za bolje rješavanje pitanja iz domena socijalne politike.

Komentarišući zahtjeve opozicije za povećanje PDV-a od dva odsto, Čubrilović je rekao da je to pitanje u domenu prijeloga Vlade Republike Srpske i o čemu mora biti postignuta saglasnost na nivou BiH.

On je naveo i da treba razmišljati kako koristiti domaće resurse sa većim stepenom iskorišćenosti, kako dolaziti do finalnih proizvoda sa ovog prostora za neka druga tržišta.

"Treba uobziriti naše okruženje, jer Republika Srpska ne može porezima da ravna sve, opterećujući privredu, ali se može, koristeći vlastite resurse, dolaziti do drugačijih rješenja skupljih proizvoda sa ovih prostora i uklapanja u neka druga tržišta", naveo je Čubrilović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik organizovao je prijem za delegacije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske, te Vlade Srpske i predstavnika Republike Srpske u zajedničkim organima BiH.

Prijemu je prisustvovala i premijerka Srpske Željka Cvijanović.