latinica  ћирилица
12/01/2015 |  13:18 | Autor: SRNA

Francuski reditelj Betran Travernije gost "Kustendorfa"

Nagrađivani francuski reditelj Betran Travernije biće gost ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf".

 On će se pridružiti listi istaknutih gostiju Osmog međunarodnog filmskog i muzičkog festivala na kojoj su Oskarom nagrađeni reditelj Alfonso Kuaron i ruski reditelj Andrej Končalovski, saopšteno je iz "Kustendorfa".

Travernije je jedan od najeklektičnijih francuskih reditelja i jedan od reditelja koje je Francuska nagradila najvišim priznanjima.

Njegovi filmovi pokrivaju neobično širok spektar tema i stilova, u rasponu od teških drama socijalnog realizma i ratnih filmova do nježnih komedija-drama i raskošnih filmova epoha.

Za tri svoja filma nagrađen je, između ostalog, priznanjem "Srebrni medvjed" na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Osmi međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" biće održan od 21. do 26. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji "Rasta internešnel" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, "Mećavnik grada" i TNSO.

Festival "Kustendorf", čiji je osnivač i umjetnički direktor reditelj Emir Kusturica, nekomercijalnog je karaktera i održava se svake godine u januaru s ciljem povezivanja poznatih filmskih stvaralaca i dobitnika najvećih svjetskih priznanja sa studentima akademija filmske umjetnosti.