latinica  ћирилица
19/01/2015 |  08:05 | Autor: RTRS

Sarajevo - evakuacija u nekoliko naselja zbog mogućih poplava (VIDEO)

Obilne padavine u protekla dva dana, "pojačane" topljenjem snijega, izazivaju strah od novih poplava i pojave klizišta u Federaciji BiH.
Poplave Sarajevo - Foto: klix.ba
Poplave SarajevoFoto: klix.ba

Meštani nekoliko sarajevskih naselja evakuisani su tokom noći zbog opasnosti od poplava koje može da prouzrokuje porast rijeka na području Kantona Sarajevo.

Na području opštine Ilidža usljed obilinih padavina došlo je do poplava. U ulici Rakovička cesta, iza pilane Hulio, poplavljeno je deset kuća, a poplavljeno je i u ulicama Vlakovo, Stara pruga, Stanjevac.

Prema prikupljenim informacijama s terena, Miljacka i Bosna nadolaze i ugroženo je 50 kuća.

Kiša je izazvala velike probleme i mještanima Gladnog Polja, Osjeka, Reljeva, Dogloda i Vlakova.

Poplavljeno je i ulicama Karamušići, Osječki put, Bregovi, Hendekuša. Zatvorena je putna komunikacija Pejton-Osjek. Pripadnici CZ evakuisali su Behku Zebo, iza pilane Hulio, javljaju mediji u FBiH.

Nivo rijeke Bosne je, prema jutrošnjem izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite u Zenici, u 8 sati iznosio 340 cm, a dva sata poslije vodostaj se povećao za pet centimetara.

Prema najnovijem izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite od 10 sati na području Zeničko-dobojskog kantona zabilježeni su odroni u mjestima Bistričak, Plahovići, Kula i Seoci, a povišen nivo vode u Nemili izazvao je blokadu podvožnjaka i obustavu autobuskog saobraćaja, javlja Klix.

Poplava je zahvatila i vogošćansko naselje Hotonj.

Klizišta su pokrenuta u opštini Visoko, u naselju Pertac, Čekrekčije i Donja Vratnica. Povrijeđenih nije bilo, a u naselju Donja Vratnica klizište je uništilo veći dio puta.