latinica  ћирилица
19/01/2015 |  09:23 | Autor: SRNA

Pres RS: Iransko oružje i borci pritekli u pomoć Bošnjacima

Najviše vojno i vjersko rukovodstvo Islamske Republike Iran učestvovalo je u tajnom naoružavanju bošnjačke vojske i popunjavanju njenih redova iranskim borcima za vrijeme proteklog rata u BiH, saznaje "Pres Republika Srpska".

Ovaj list posjeduje strogo povjerljivi izvještaj Ambasade takozvane Republike BiH u Zagrebu, sačinjen 11. septembra 1993. godine, u kojem vojni ataše bošnjačkog predstavništva u Hrvatskoj Hajrudin Osmanagić obavještava komandanta takozvane Armije BiH Rasima Delića i načelnika Generalštaba Sefera Halilovića da su Iranci spremni da "pomognu BiH".

U izvještaju piše da su Ambasadu posjetili vlasnik firme "Van Mopesa SA" u švajcarskom gradu Lugano Saša Ipavič i Mitja Zoman iz Slovenije, a koji su u vezi sa iranskim predstavnicima.

"Direktno su u vezi sa zamjenikom glavnog imama Zanjanijem, sa generalom Satarijem i još nekom gospodom sa velikim državnim ingerencijama", navodi se u izvještaju i dodaje da su iranski predstavnici voljni da pomognu BiH i takozvanoj Armiji BiH u naoružavanju lakim naoružanjem i opremom, da mobilišu svoje ljude i ojačaju pojedine korpuse u takozvanoj Armiji BiH.

Osmanagić je u ovom ivještaju tražio saglasnost za putovanje u Švajcarsku radi konkretnih dogovora, kao i saglasnost za putovanje "Senada Kubata u ime VEP-a, a u ime logistike Muharema Delića i Zijada Vehabovića, koji su i dosad po ovom planu radili sa Mitjom Zomanom, koji je radio sa Hasanom Čengićem".

Izvori lista "Pres Republika Srpska" ističu da povjerljivi dopis vojnog atašea bošnjačke ambasade u Zagrebu komandantima takozvane Armije BiH, kojim ih obavještava o želji Irana da naoružanjem i ljudstvom pomaže muslimanskoj strani u građanskom ratu u BiH, predstavlja neoboriv dokaz o tijesnim vezama između bošnjačkog ratnog rukovodstva i radikalnih islamista.