latinica  ћирилица
19/01/2015 |  11:55 | Autor: RTS

Priština, poseban zakon za "Trepču"

Vlada samoproglašenog Kosova odlučila je da iz skupštinske procedure povuče izmjene Zakona o javnim preduzećima, koje je danas trebalo da razmatra Skupština Kosova, i da donese poseban zakon o Kombinatu "Trepča".

Kosovska vlada je saopštila da su izmjene Zakona o javnim preduzećima povučene zbog činjenice da u njima nisu precizno definisani rokovi obaveza koje Kombinat "Trepča" ima prema kreditorima, prenosi Beta. Na sjednici kosovske vlade je odlučeno da se izradi poseban zakon o Trepči, u kojem bi bila precizirna sva pitanja bitna za tu firmu koja je jedan od najznačajnijih ekonomskih činilaca Kosova.

Sjednica Vlade prisustvovali su i predstavnici Srpske liste u Vladi Kosova i saglasili se sa odlukom da se izmjene Zakona povuku.

Prethodno je portal Koha.net objavio da je premijer Kosova Isa Mustafa odlučio da povuče iz skupštinske procedure izmjene Zakona o javnim preduzećima i da se pripremi poseban zakon o "Trepči".

Prema pisanju tog portala, povod za takvu odluku premijera je to što u novom zakonu o javnim preduzećima nije predviđen način izmirivanja obaveza od 1,4 milijarde evra koje, prema procjenama, ima "Trepča".

Portal je naveo je odluka donesena sinoć nakon razgovora koje je Mustafa zajedno sa zamjenikom premijera Hašimom Tačijem i ministrom pravde Hajredinom Kučijem, imao sa ambasadorima najznačajnijih zemalja Zapada.