latinica  ћирилица
19/01/2015 |  13:34 | Autor: SRNA

Filip David dobitnik NIN-ove nagrade

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost je Filip David za roman "Kuća sjećanja i zaborava", saopštio je žiri za dodjelu nagrada.

U najuži izbor, osim Davida, ušli su i Oto Horvat sa romanom "Sabo je stao" i David Albahari sa knjigom "Životinjsko carstvo".

Svečano uručenje nagrade Filipu Davidu i obilježavanje 80. rođendana NIN-a biće održano u beogradskom hotelu "Hajat" u ponedjeljak, 26. januara.

Ovogodišlji laureat Filip David bio je dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti.

David je jedan od osnivača Udruženja nezavisnih pisaca koje je osnovano 1989. godine u Sarajevu i okupljalo najznačajnije pisce iz svih dijelova bivše Јugoslavije, kao i osnivač Udruženja nezavisnih intelektualaca - Beogradski krug.

On je napisao je više TV drama i tri knjige pripovjedaka, "Bunar u tamnoj šumi", "Zapisi o stvarnom i nestvarnom" i "Princ vatre", kao i nekoliko knjiga eseja, "Fragmenti iz mračnih vremena", "Јesmo li čudovišta" i "Svijetovi u haosu".

Književna nagrada kritike za najbolji roman godine, poznata kao NIN-ova nagrada, dodjeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman "Koreni".