latinica  ћирилица
19/01/2015 |  19:14 | Autor: TANЈUG

Mekalister o napretku Srbije: Otvaranje poglavlja u prvoj polovini godine

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas, predstavljajući u Briselu nacrt Izvještaja o napretku Srbije u evropskim integracijama, da se nada da će prva poglavlja u pregovaračkom procesu biti otvorena u narednih šest mjeseci.

"Trudio sam se da moj izvještaj bude što koncizniji", rekao je Mekalister članovima Spoljnopolitičkog komiteta EP i dodao da se tokom posjete Beogradu uvjerio da je Srbija iskreno posvećena evropskom putu.

"Srpski voz putuje prema Briselu, a ja se nadam da će prva poglavlja biti otvorena u prvoj polovini ove godine, poručio je Mekalister.

On je kao četiri ključne tačke u procesu evropskih integracija naveo vladavinu prava i borbu protiv korupcije, strukturne privredne reforme, usaglašavanje spoljne politike sa evropskom i nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Kada je riječ o vladavini prava, Mekalister je konstatovao da postoji problem kada je riječ o slobodi izražavanja i situaciji u medijima.

"Slobodni mediji su osnovni element demokratije", rekao je izvjestilac, podsjećajući na dio izvještaja u kome se konstatuje da je došlo do pogoršanja u ovom sektoru i da vlasništvo u medijima nije transparentno.

Mekalister je istakao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU jasan, i da Srbija mora da se usaglasi sa evropskom spoljnom politikom i pridruži se sankcijama protiv Rusije uprkos dubokim kulturnim i istorijskim vezama sa Rusijom.

"Sa druge strane Srbija može da iskoristi taj privilegovan odnos tokom predsjedavanja Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju", poručio je Mekalister.

On je posebno pozdravio skori nastavak dijaloga o normalizaciji Beograda i Prištine i nedavno usvajanja Individualnog programa partnerstva sa NATO.

Šef parlamentarne delegacije za Srbiju Edvard Kukan se složio da je Srbija napredovala, ali i sa tvrdnjom da postoje problemi u vezi sa slobodom medijima i da se prijetnje novinarima moraju istražiti.

"Neprimereno je da premijer (Aleksandar) Vučić pokazuje prstom u neke medije", rekla je tokom diskusije poslanica socijaldemokrata i potpredsednica EP Tanja Fajon i dodala da je po njenom mišljenju "stanje u medijima kao u vrijeme Slobodana i Miloševića, ako ne i gore".

Grupa hrvatskih poslanika u EP je ponovo pokrenula pitanje djelovanja Vojislava Šešelja, tražeći da srpska vlada jasno odredi prema njegovim izjavama u skladu sa ranije donesenom rezolucijom.

Sem toga, Ruža Tomašić i još nekoliko hrvatskih poslanika su zatražili da Srbija odmah pusti na slobodu hrvatskog veterana Veljka Marića, koji je pred beogradskim specijalnim sudom optužen za ratne zločine.

"Srbija je sebi uzela za pravo da sudi hrvatskim državljanima za zločine počinjene na tlu Hrvatske, što predstavlja kršenje našeg suvereniteta", rekla je Tomašić, koja je takođe zatražila da se Srbija uslovi rješavanjem spora oko granice na Dunavu.

Većina poslanika je tokom diskusije podržala Mekalisterov nacrt, koji će nakon podnošenja amandmana i još jednog kruga diskusije sljedećeg mjeseca biti usvojen na plenarnoj sjednici EP u martu.