latinica  ћирилица
20/01/2015 |  09:38 | Autor: SRNA

Počinioci zločina u Ukrajini idu pred međunarodne sudove

Osobe odgovorne za ubistva civila na jugoistoku Ukrajine suočiće se sa suđenjima pred međunarodnim sudovima, izjavio je danas portparol ruske Istražne komisije Vladimir Markin.
Ukrajinski zarobljenici - Foto: Beta/AP
Ukrajinski zarobljeniciFoto: Beta/AP

Rusija ne može da ostane ravnodušna prema zločinima koji su počinjeni u Ukrajini pod izgovorom vojne operacije pokrenute u aprilu, rekao je Markin listu "Sobesednik".

On je naglasio da su, prema ruskom krivičnom zakonu, strani državljani i lica koja ne žive u Rusiji, a počine zločine izvan zemlje,  podložni krivičnim procedurama, ako su ti zločini upereni protiv interesa Rusije i njenih građana, prenio je TASS.

"Ako se ne sudi u stranoj zemlji onima koji su počinili te zločine, onda utvrđivanje krivične odgovornosti spada u nadležnost našeg pravosuđa. U slučaju Ukrajine, ukrajinska tijela ignorišu ove činjenice", rekao je Markin.

On je dodao da aktuelne ukrajinske vlasti "neće ostati zauvijek".

"Prije ili kasnije, međunarodni sudovi, ako ne i ruski, razmotriće ta djela na način sličan onom u Nirnbergu", rekao je portparol Istražne komisije.

Činjenicu da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini potvrdio je "Hjumen rajts voč", koji je ukazao na korišćenje kasetne municije i višecjevnih raketnih bacača protiv civila na jugoistoku Ukrajine.

Markin je rekao da je Međunaroni krivični sud u Hagu objavio saopštenje moskovskog ogranka Crvenog krsta o zločinima koje su počinile ukrajinske snage u Donbasu.