latinica  ћирилица
20/01/2015 |  11:11 | Autor: SRNA

Podzemne vode poplavile puteve u Trebinju, vodostaji rijeka u RS u opadanju (VIDEO)

Vodostaji svih većih rijeka u Republici Srpskoj su u opadanju i nema opasnosti od izlivanja.

Јedino su se na području Trebinja, podzemne vode izlile i ugrozile lokalne puteve. Prema sadašnjem stanju, nivo podzemnih voda još blago raste.

Podzemne vode izlile su se u Petrovom polju i na području sela Kremeni Do. Preplavljeni su lokalni putevi, a ukoliko nivo nastavi da raste, plavljenje prijeti i lokalnom putu za Bugovinu.

Na području dobojske regije vodostaji rijeka su u stagnaciji ili opadanju, osim rijeke Save, gdje je u blagom porastu, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Vodostaj Save u Brodu u 6.00 časova je iznosio 489 centimetara, dok se redovna odbrana od poplave uvodi na koti od 730 centimetara.

Vodostaj rijeke Bosne u 6.00 časova bio je 230 centimetara i manji je za 10 centimetara u odnosu na juče.

Vodostaj Vrbasa je u opadanju više od pola metra i jutros u 6.00 časova iznosio je 269 centimetara, što je 19 centimetara više od kote redovne odbrane od poplave.

Na području Istočnog Sarajeva i opštine Foča vodostaji svih riječnih tokova su u opadanju i trenutno nema opasnosti od izlijevanja.

U Trebinju je neprohodan lokalni put za Velja Goru i Uvjeću.

S obzirom na vremensku prognozu, u narednim danima treba očekivati variranje vodostaja u Republici Srpskoj.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite ističu da prate situaciju i preduzimaju sve mjere iz svoje nadležnosti i građane podsjećaju da pozivom na broj 121, koji je besplatan, na najbrži način mogu dobiti njihovu pomoć i asistenciju.