latinica  ћирилица
21/05/2024 |  13:42 ⇒ 13:42 | Autor: SRNA

Petrović: Neki su se grlili sa Šmitom, a sada brišu te fotografije

Opozicija u Republici Srpskoj je, bojkotujući sastanak na koji su bili pozvani predstavnici svih političkih partija u Banjaluci, pokazala da želi da izađe na izbore koje je raspisala Centralna izborna komisija BiH, izjavio je danas potpredsjednik SNSD-a Luka Petrović, navodeći da su se neki od njih grlili sa Kristijanom Šmitom prije tri, četiri godine, a sada brišu fotografije o tome sa interneta.
Luka Petrović - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Luka PetrovićFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Petrović je istakao da su predstavnici opozicije bježali kada se glasalo o Izbornom zakonu Republike Srpske u Narodnoj skupštini, a potrčali su da izglasaju zakon u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te podsjetio da je Šmit nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH koje će CIK primjeniti na predstojećim lokalnim izborima.

- Neki su se grlili sa Šmitom prije tri, četiri godine, sada brišu te slike sa interneta, kako se ne bi vidjele. Tamo je konfuzija, tamo nema timova, već samo pojedinačne frustracije ljudi. Nažalost, mnogi ljudi koji glasaju za te političke subjekte, neće dobiti rješenje od njih - istakao je Petrović.

Od njih će, ističe Petrović, građani čuti samo savakidašnju jadikovku i priču o "mnogim problemima".

- Neću da kažem da ne treba ništa popraviti, da je sve u redu. Svakako da ima. Ali, ko radi, taj i griješi. Uvijek će biti grešaka i uvijek ih je bilo. Samo ova ekipa ljudi, koja je tokom godina proizvela brojan kadar, oni to mogu i da riješe - ukazao je Petrović.

On je poručio da se kadar kali kroz probleme i procese, a ne kroz ogovaranja, loše priče i nerad.

- Јer, opozicija, u suštini, ne radi nego priča - ukazao je Petrović.

Petrović je istakao da će se narednih dana donositi važne odluke i podsjetio da do petka, 24. maja, prijavu za izbore CIK-u moraju da podnesu sve političke partije koje žele da učestvuje prema Izbonom zakonu BiH.

- Nismo u mogućnosti da promijenimo taj zakon, jer ga je opozicija djelimično izglasala. Zakon nije prošao cijelu proceduru, jer je stao na Domu naroda parlamenta BiH. Mi moramo da znamo da je CIK, gdje i sada imate članove PDP-a i SDS-a, instrument koji postavlja BiH nivo i koji nismo u prilici da promijenimo - pojasnio je Petrović.

Upravo to tijelo upravlja izbornim procesom, rekao je Petrović i dodao da je to instrument kao Ustavni sud BiH, koji ne možemo da promijenimo.

- Takođe, nemamo uticaj ni na Sud i Tužilaštvo BiH, u smislu da mi ne možemo da podnesemo prijavu da ne važi ovaj Izborni zakon. Sud i Tužilaštvo prihvataju izmjene koje je nametnuo Kristijan Šmit, koji nije prošao redovnu proceduru, kao što su prolazili prethodni visoki predstavnici u Savjetu bezbjednosti UN - istakao je Petrović.