latinica  ћирилица
20/01/2015 |  13:10 | Autor: SRNA

Picula upozorava Srbiju na probleme: "Јezik mržnje", manjine, granice, Kosovo...

Hrvatski zastupnik u Evropskom paralamentu Tonino Picula upozorava Srbiju da mora da obrati više pažnje na "govor mržnje", na jezike nacionalnih manjina, na odnose sa Prištinom i na granične probleme.

Picula je u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, u raspravi o Izvještaju o napretku Srbije, pozvao zvanični Beograd da preispita domaće zakonodavstvo, koje regulše sankcije "govora mržnje".

"O tome se Evropski parlament jasno ogradio nedavnom rezolucijom povodom slučaja Šešelj. Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nije nas uvjerio da je Vlada u Beogradu hitro i uvjerljivo reagovala" - poručuje Picula.

Među obavezama Srbije, smatra hrvatski zatupnik, jeste i "jasan i pozitivan odnos prema nacionalnim manjinama, naročito na području obrazovanja na njihovim matičnim jezicima".

Picula smatra da treba "podstaći Vladu Srbije da aktivnije participira u razgovorima o razgraničenju sa susjedima, kao i da kao zemlja kandidat uskladi svoje vanjsko-političko djelovanje sa zajedničkim pozicijama i interesima EU".

"Napredak u primjeni Briselskog sporazuma i dijalog sa Prištinom važan je za evropsku perspektivu Srbije i vjerujem da će predsjedanje Beograda Oebsom biti daljnji podsticaj unutarašnjoj transformaciji same Srbije', zaključuje Picula.

Tonino Picula pripada lijevoj opciji u Hrvatskoj i član je vladajućeg SDP-a.

Istovremeno, HDZ i druge desne opcije, koja prema anketama imaju najveće povjerenje građana, najvaljuju listu uslova Srbiji kao uslov za prijem u EU.